Спомените от 2020: В края на април взривиха ИПК ''Родина''

Фасадата е трябвало да наподобява отворена книга

23.12.2020 | 20:08 Редактор: Юлия Христова

На 26 април - само за няколко секунди събориха част от знаковата за София сграда на ИПК “Родина”. Стотици столичани се събраха за да запечатат историческия момент. 

Преди това обаче да се върнем назад и да погледнем към историята. Годината е 1976. Ражда се идеята за създаването на печатница и на най-модерния редакционен корпус на Балканите. Строителството започва през 1982 година, а когато сградата е готова, в нея трябва да влязат вестниците и списанията, начело с флагмана "Работническо дело". В тези години част от екипа на "Работническо дело" е и журналистът Исак Гозес.

"Очертаваше се това да бъде супер сградата на София. Тогава така се говореше, това беше, така да се каже, националният обект на България. В сградата трябваше да има голям ресторант, басейн, не мога да кажа за спа и фитнес, тогава това не беше модерно", каза той.

Фасадата на ИПК “Родина” е трябвало да наподобява отворена книга. Идеята е заимствана от сградата на Съвета за икономическа взаимопомощ в Москва.

"Ние идвахме тук няколко пъти целият екип на редакцията да работим, бригади, чистихме, готвихме се да влизаме", допълни журналистът.

Но настъпват промените и строежът на почти завършената сграда е замразен. От цялата идея готова и работеща е само печатницата.

С годините сградата на ИПК "Родина" е сменяла собствениците си. Имало е идея постройката да се превърне в централа на приходната агенция. И това обаче не се случва. 

След като повече от четвърт век строежът е замразен, а скъпата дограма ограбена, собственикът на имота реши да събори постройката. 

Очаква се на разчистения терен да бъде изграден жилищен комплекс.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК