Историята на ИПК "Родина" - строителството започва през 1982 г.

Фасадата на сградата е трябвало да наподобява отворена книга

26.04.2020 | 13:38 Редактор: Искра Ангелова

Събориха част от знаковата за София сграда на ИПК "Родина". Рано тази сутрин с детонация от разстояние високата постройка на бул."Цариградско шосе" беше разрушена. Причината, според експерти, е, че обектът има конструктивни проблеми. 

Oт фирмата инвеститор и собственик на терена съобщиха, че по-малката сграда ще бъде съборена механично. Идеята е на мястото да бъде изграден жилищен комплекс.

Едно копче на детонатора, няколко секунди и едната сграда от ИПК "Родина" е в историята, но да се върнем назад и да погледнем към историята. 

Годината е 1976. Ражда се идеята за създаването на печатница и на най-модерния редакционен корпус на Балканите. Строителството започва през 1982 година, а когато сградата е готова, в нея трябва да влязат вестниците и списанията, начело с флагмана "Работническо дело". 

В тези години част от екипа на "Работническо дело" е и журналистът Исак Гозес.

"Очертаваше се това да бъде супер сградата на София. Тогава така се говореше, това беше така да се каже националният обект на България", каза журналистът.

Фасадата на ИПК "Родина" е трябвало да наподобява отворена книга. Идеята е заимствана от сградата на Съвета за икономическа взаимопомощ в Москва.

"Ние идвахме тук няколко пъти, целият екип на редакцията да работим, бригади чистихме, готвихме се да влизаме", допълни Исак Гозес.

Но настъпват промените и строежът на почти завършената сграда е замразен. От цялата идея готова и работеща е само печатницата. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Къде е държавата да ги контролира тия безотговорни престъпници дето вдигат толква много отровен прах в столицата??? Някоя медия заела ли се е с този въпрос??? Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Маса пари струва това бутане на нещо, което е читаво. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е така е. Едни строят, други бутат. Откакто свят светува. И ся един уууубав моу.... Дето да същисаме целио свет. Сигнализирай за неуместен коментар