Взривяват недостроената от социализма печатница "Родина"

Все още не е ясно за какво ще бъде използван теренът

23.04.2020 | 21:50 Редактор: Александра Иванова
Взривяват недостроената от социализма печатница

Един от символите на недовършените мащабни социалистически проекти ще отиде в историята. Високата част на недостроената сграда на ИПК "Родина" на столичното "Цариградско шосе", ще бъде взривена. Контролираният взрив е планиран за 25 април, между 9:30 и 10:00 часа.

Движението по основния столичен булевард "Цариградско шосе" ще бъде спряно и пренасочено от 8:30 сутринта. За контролирания взрив и организацията по провеждането му са издадени всички необходими разрешителни. На място ще има пожарни и линейки, предаде dnes.bg.

Теренът с емблематичната недостроена сграда е около 60 декара и е собственост на фирма "Изток Плаза“ на доктор Михаил Тиков, който е собственик и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната "Булфарма“.

Все още няма яснота за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецезират инвестиционните намерения.

Историята на недостроената сграда започва преди повече от 40 години. През 1976 г. държавата решава да построи печатница, която да е най-модерната на Балканите. Предвидено е към нея да има и редакционен корпус, който да приюти всички столични журналисти начело с редакцията на официоза на комунистическата партия "Работническо дело". В края на 1989 г. настъпват промените. България изпада в невъзможност да погасява заемите си и строителството на обекта е замразено. Така двете кули остават на груб строеж.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК