Ще има ли напредък в преговорните отношения със Северна Македония?

"Причината за нашето поведение е заради неизпълнението на договора", каза Петко Дойнов

22.12.2020 | 21:50 Редактор: Искра Ангелова

България твърди, че Северна Македония нарушава договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Но пък Зоран Заев заяви, че добросъседството продължава да бъде приоритет за страната му. Ще има ли напредък в преговорните отношения?

"Отношенията ни оттук нататък ще продължат да изглеждат като отношения между две съседни страни. Едната, от които е положила огромни усилия, за да подпомага другата в продължение на дълъг период от време, а другата - страна, която кандидатства за членство в ЕС", каза зам.-министърът на външните работи Петко Дойков за "Денят ON AIR".

Според него в неразбирането от страна на Северна Македония има голяма доза вътрешна политика.

"Акцентът на дискусиите винаги е поставен върху България. Гледните точки са две. Едната е нашата, другата е на Скопие. Според Скопие напредък има, ако се направи сравнение с други подобни исторически комисии - били сме стигнали много далеч. Но нашето разбиране е точно противоположното. Ние имаме определени очаквания. Нашето разбиране е, че работата на тази комисия беше едностранно прекратена, като резултатите, които се постигат, официално не са въведени в употреба", допълни Петко Дойков пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че учебниците там продължават да изглеждат по определен начин, който не отговаря на нашите разбирания.

"В тях има език на омразата. Причината за нашето поведение в последните месеци е заради неизпълнението на договора. Всичко започна от него. България не е приключила процеса, не е наложила и вето. Това, което ние очакваме от страна на Северна Македония, на първо място е да се възстанови доверието между нашите две страни. На второ място очакваме успокояваме на тона. Ако това продължава - трудно ще бъдат разговорите между двете страни", категоричен е зам.-министърът на външните работи.

По думите му всеки един документ трябва да бъде изпълнен с поведение, което се нарича изпълнение на договора.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК