Политически или исторически е спорът между София и Скопие?

Ще се промени ли „фалшифицираната история“?

22.12.2020 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

Посланиците на ЕС приеха исканията на България за "погрешната интерпретация на историята" от страна на Скопие и пълната форма на името - Република Северна Македония. Две страни обаче - Чехия и Словакия, неочаквано блокираха заключенията на Съвета на ЕС за разширяването. По темата говорим с историка и дпиломат доц. Наум Кайчев, член на Историческата комисия между София и Скопие.

„При всички положения е неприятен момент за целия Европейски съюз, като не може да се стигне до едно общо съгласие, и тук се вижда, че не България е тази, която пречи, но има други страни – членки, които си позволяват да блокират решението“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ доц. Наум Кайчев от Смесената историческа комисия между София и Скопие.

„Очевидно има пряка връзка между Р Северна Македония и Чешката република. Министърът на външните работи беше на посещение в Прага дни преди това решение“, допълва Наум Кайчев.

„Връзката е очевидна, но може би има и нещо по-дълбоко – отношения, както на релация Скопие – Прага, така може би и някаква друга динамика вътре в ЕС. Може би има желание на тези страни да се проявят по някакъв особен начин. Но, така или иначе, достойно е за съжаление, че се стига до блокиране на това общо становище на ЕС“, коментира доц. Наум Кайчев от Смесената историческа комисия между София и Скопие.

Целия разговор гледайте във видеото!