България подпомага Северна Македония безвъзмездно с 580 хил. лв.

Страната ни финансира 7 проекта

16.12.2020 | 16:42 Редактор: Тодор Петров
България подпомага Северна Македония безвъзмездно с 580 хил. лв.

България подпомага Република Северна Македония като финансира безвъзмездно 7 проекта на стойност 579 789 лева по линия на официалната помощ за развитие и хуманитарна помощ чрез бюджета на МВнР.

 Споразуменията по първите четири проекта на обща стойност 415 480 лева бяха подписани от посланика ни в Скопие Ангел Ангелов и бенефициентите на 15 декември 2020 г. Проектите засягат областта на здравеопазването, развитието на младежта и гражданското общество в Република Северна Македония. 

Споразумения бяха сключени със Сдружение за лечение на деца "В моя свят" от Скопие за изпълнението на два проекта: "Реконструкция и оборудване на Първия дневен център за младежи и възрастни с нарушения в аутистичния спектър в Република Северна Македония" на стойност 234 700 лева и "Провеждане на лечение и сензорна терапия на деца с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (АДХД) и синдром на Аспергер от социално слаби семейства 2021 година" на стойност 73 340 лв.

Другите два проекта, които целят да подпомогнат развитието на гражданското общество и младежта, са "Подкрепа за международен обмен на НПО" на стойност 47 583 лв. и "Създаване на Център за развитие на детско и младежко творчество  "Творителница" на стойност 59 857 лв. 

Предстои подписването на още три споразумения. Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране на социално-икономическото развитие на страните партньори.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК