Захариева обясни в НС защо България блокира Северна Македония

Опозицията с критики и въпроси към външния министър

11.12.2020 | 14:02 Редактор: Тодор Петров

Боксуващите вече няколко месеца разговори между България и Република Северна Македония станаха повод депутатите от опозицията да попитат къде е проблемът и как ще се намери решение.

Неизпълнението на Договора за добросъседство е основният мотив България да стопира Северна Македония по пътя ѝ към Европа. Това обяви външният министър Екатерина Захариева.

"До неясна българска позиция какво искаме от Република Северна Македония днес. Кои са откритите въпроси днес? По какъв начин тези въпроси могат да бъдат уредени", заяви независимият депутат Валери Жаблянов.

"Какво свърши България при управлението на Борисов през последните 10 години, за да може отношенията с Македония да достигнат по-добра фаза", попита депутатът от БСП  Антон Кутев.

Външният министър Екатерина Захариева обясни, че има неизпълнение по отношение на езика на омразата, който не е само от сега. Имало и забавяне на инфраструктурните проекти. 

Повод за въпроси и отговори стана и темата за това как се изпълнява Договорът за добросъседство. 

"Вместо да приеме протегната ни ръка, Скопие положи много усилия да изкриви позицията на България", заяви Захариева.

Тя увери депутатите, че България има единна външна политика относно казуса с Република Северна Македония. Захариева обяви, че комисията, която трябва да изчисти споровете между двете държави, не работи от доста време.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК