Радев и Борисов обясниха на Бучковски какво искаме от Северна Македония

"Нужни са конкретни действия, за да се изчистят спорните моменти", заяви премиерът

10.12.2020 | 19:31 Редактор: Искра Ангелова

Нови разговори по оста София-Скопие. Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов се срещнаха със специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония - Владо Бучковски. 

Първите държавници у нас изразиха подкрепа към евроинтеграцията на западната ни съседка, но под условие за загърбване на спорните моменти с България.

При разговорите държавният глава е подчертал, че европейската интеграция на западната ни съседка изисква не опити за влияние и натиск чрез трети страни, а постигането на реални резултати в двустранния диалог с България. 

Радев заявява още, че подкрепяме перспективата за влизане на Северна Македония в Европейския съюз, но не можем да допуснем внасянето на нерешени двустранни въпроси в Общността.

Премиерът на свой ред подчертава, че са нужни конкретни действия, за да се изчистят спорните моменти между двете държави. 

На среща си с Бучковски българският премиер посочва, че страната ни е направила всичко, за да може страните от Западните Балкани да поемат по пътя към Европа.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Прессекретариат на президента

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Македонски Българин
преди 3 години
Абе нали македонските попове попитаха България да стане духовна майка на македонските православни верници? - Те отбиха искането. Я да ми каже някой ЗАЩО? и в историята българската екзархия е била съединителен фактор. Защо ли сега някой изтри църквата като унапредвател на близоста на македонците с българите, особенно пък на македонските българи. Претполагам знаете че в Македония имаме и сърбски македонци, и албански македонци, власи, роми, турци - македонци. Но има и македонски македонци. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Българин
преди 3 години
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНИЯ ЗА ЕС МИНАВА ПРЕЗ ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ. ДОКАТО СКОПСКИТЕ УПРАВНИЦИ НЕ СЕ ОТКАЖАТ ОТ ОТ КОМИНТЕРНОВСКИТЕ ИЗМИСЛИЦИ НА КРЕМЪЛ И БЕЛГРАД ЗА МАКЕДОНСКА ДАРЖАВА ,МАКЕДОНСКА ИДЕНТИЧНОСТ И ЕЗИК, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НАШИТЕ КРЪВНИ БРАТЯ-МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ С ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ. Сигнализирай за неуместен коментар