Пациенти се оплакват от бавен прием и препълнени стаи в Онкоболницата

Майката на Станислав Рангелов е претърпяла тежка коремна операция, наложила се химиотерапия

22.12.2020 | 18:57 Редактор: Юлия Христова

Зрители на Bulgaria On AIr сигнализираха за нередности в Университетската болница по онкология в София. Според пациенти за прием в болницата се чака с часове, а разстоянието между леглата в стаите е под медицинските стандарти. От болницата отрекоха да има подобни нередности. 

Майката на Станислав Рангелов е претърпяла тежка коремна операция, след която се е наложило да се подложи на химиотерапия и да постъпи в Университетска болница по онкология в София в понеделник. По думите на сина ѝ това е отнело близо 7 часа. 

"Приемът започва в 7:30 ч. сутринта, а настанени по стаите бяха в 14:30. През това време няма обособена зона за изчакване, освен фоайето пред даденото отделение на втория етаж. Във въпросното фоайе няма как да бъдат събрани при спазване на противоепидемичните мерки такова количество хора. Разбирам, че медиците са натоварени, разбирам, че е изключително трудна ситуация за тях, но при планов прием моята презумпция е, че трябва да се случи навреме", каза той.

След часове чакане 60-годишната жена е приета и настанена в болнична стая. По думите на Станислав тя я дели заедно с още трима души, а между леглата им разстоянието е оскъдно. 

"Няма и един метър между леглата. Около метър от последното легло до прозореца и достатъчно място да се отвори вратата. Освен това, преди малко говорих с нея, температурата вече е нормална, но вчера, при настаняване е отсъствало отопление и е било студено", допълни Станислав. 

От болницата отрекоха твърденията на Станислав.

"В болницата има парно, както и свободни легла. Точно затова на пациентите не им се налага да чакат за прием. Ако има нередности е нужно да се контактува с изпълнителния директор. Държим на качеството на здравните услуги, които предлагаме, както и пациентите да са доволни. Разчитаме на обратната връзка, но към момента няма подаден сигнал за конкретен пациент и конкретна клиника", се посочва в позицията на лечебното заведение.

От своя страна синът на онкоболната жена каза, че се е опитал да се свърже със самия изпълнителен директор, но след като не е успял, е попълнил формата за контакт на сайта на болницата.

"По имейл не съм получил никаква информация, не са ме търсили и по телефона", заяви той.

Според медицинските стандарти нужното отстояние между леглата в болничните заведения трябва да бъде поне метър и половина, посочват експерти.

"Според мен, категорично е налице нарушение. Дори и да не е в лечебно заведение, а с още по-голяма сила в лечебно заведение. Наистина не разбирам кое е наложило настаняването, хоспитализирането на пациентите на такова близко разстояние", обясни Христина Николова, адвокат по здравно право. 

Това е вторият прием на онкоболната жена в Университетската болница по онкология в столицата. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК