Близка на починал пациент с обвинения срещу болница във Враца

От семейството започват да търсят човека във всички лечебни заведения в града

17.12.2020 | 18:49 Редактор: Юлия Христова

Жена изпрати отворена жалба срещу многопрофилната болница ”Христо Ботев” във Враца до министъра на здравеопазването. В нея тя сигнализира, че след като баща ѝ е починал от Ковид-19, никой не я е уведомил за смъртта му. След часове търсене по телефона и обикаляне из всички болници в града, близките стигат до спешната помощ във Враца, където им съобщават, че мъжът е починал, но отговорността за това да ги уведомят не е тяхна. 

На 7 декември бащата на Ралица Андровска дава положителен резултат за Ковид-19. Лекува се у дома, а личният му лекар следи състоянието му по телефона. На третия ден обаче 64-годишният мъжът все още има задух и близките му го съветват да потърси спешна помощ. 

"На 11 декември сутринта, в 7:00 часа баща ми лично се обажда на телефон 112, линейката пристига след около 50 мин. Парамедикът се качва вкъщи, преглежда баща ми, не установява толкова тежко състояние, колкото днес вече потвърждават, и така е и според становището на болницатаШ, каза Ралица.

Спешният екип казва на сина на 64-годишния мъж, че ще бъде откаран в Ковид отделението на Кожния диспансер в града. От този момент нататък близките изгубват всякаква връзка с него. 

"Започнахме да звъним на телефона на баща ми, без никакъв отговор в рамките на 3 часа. Междувременно прозвънихме всички обявени Ковид отделения в града. Аз, майка ми, брат ми, за да търсим контакт дори с реаниматора д-р Колев", допълни жената.

Синът на починалия също е положителен и е под карантина, а дъщеря му се намира в София. Затова близки на семейството започват да търсят човека във всички болници в града. 

"Провериха всичи Ковид отделения в града, докато накрая стигнаха до спешния център, където всъщност беше съобщено, че баща ми е починал. Дори в спешния център, когато са предали вещите на баща ми и на майка ми, те са казали, че нямат практика да  информират дори и близките - в смисъл наш ангажимент е да потърсим какво се е случило с този човек", разказа тя.

От Спешна помощ казват, че са оказали пълноценна първа помощ на мъжа, но състоянието му е било толкова тежко, че нямало как да му се помогне. Според тях близките на мъжа са допуснали грешка, като не са го изпратили в болница три дни по-рано. 

"Относно медицинската част, мога да кажа, че при пристигането на екипа - от момчето, което беше, демек сина на починалия - ни беше обяснено, че той е лекуван от личния лекар по телефона, обаче от три дни личния лекар не си вдигал телефона и ние попитахме защо са чакали три дни  да се влоши", каза Светлозар Тодорков - шофьор на линейка.

Дъщерята пък не може да си обясни как състоянието на баща ѝ се е влошило толкова рязко, след като е бил откран от Спешната помощ, а у дома е бил сравнително стабилен.

"Няма как дори да проумея на този етап, че това би могло да се случи и то, буквално в рамките на 7 минути. Два пъти е преглеждан лично от неговия доктор, който е абсолютен специалист в областта на белодробните заболявания. Не виждам как няма да констатира, че човекът е в животозастрашаващо състояние", посочи Ралица.

"Вкарахме го вътре в изолатора, обаче с настаняването човекът рязко се влоши. Включиха му кислород. Дойде и дежурният лекар д-р Донов, със зор сме го свалили от столчето двамата с него и със санитарките и сме го сложили на носилка. Човекът го интубира и аз лично с доктора сме го транспортирали от изолатора до шокова зала", посочиха от Спешно отделение. 

Ралица сигнализира още, че при връщането на багажа на баща ѝ има липсваща сума. 

"Лично брат ми е поставил 100 лв в портфейла на башща ми, след което портфейлът е взет от майка ми с половината сума", допълни дъщерята.

Спешният екип категорично отрече да са взети пари от възрастния мъж и определиха твърденията на жената като лъжа. По случая е започнала проверка, а директорът на врачанската болница предупреди, че ако обвиненията се окажат неверни, срещу дъщерята на починалия мъж ще бъде заведено дело. 

Вижте пвоече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Snezhana
преди 3 години
Каква проверка!?! Аз съм също потърпевша от грубостта, мързела и нежеланието да ни лекуват. Успех на госпожата, не трябва да търпим подобно здравеопазване. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
БГ СМЕШКИ
преди 3 години