Колко сигурни са ваксините срещу Ковид-19?

"Притеснява ме скептицизмът, който наблюдаваме сред населението", каза доц. Любомира Гломб

18.12.2020 | 22:39 Редактор: Искра Ангелова

Колко сигурни са ваксините срещу Ковид-19? 

"Притеснява ме скептицизмът, който наблюдаваме сред населението. Европейската агенция по лекарствата каза, че ще избърза с решението си. И вместо на 29 декември, както беше планувано, ще излезе със своето решение на 21 декември. Всичко говори, че решението им ще бъде положително. Тоест ваксината ще получи разрешение и оттам нататък ще се тръгне по логистичния план за вноса, съхранението и ваксинацията", каза вирусологът доц. Любомира Гломб за "Денят ON AIR".

Тя посочи, че РНК ваксините са иновативна технология, разработена в последните 10 години.

"Те са в отговор на други инфекции, които възникнаха. Като технология тя не е толкова нова, както се говори в общественото пространство. РНК е изключително нестабилна молекула. Това създава технологичните затруднения как да се приготви ваксината. РНК молекулите са затворени в липидно мехурче, което да съхрани целостта на молекула. Тя е информационна молекула, която носи информация за синтез на белтък", допълни доц. Гломб за Bulgaria ON AIR.

Специалистът подчерта, че при ваксината на Pfizer и BionTech тази информация е за повърхностния белтък на вируса.

"Навлизайки в организма, след като се инжектира, тази РНК, заедно с липидното мехурче, ще навлезе в клетката - гостоприемник, ще освободи РНК-то и там ще я посрещнат ензимите, които синтезират белтък въз основа на информацията, заложена в РНК", коментира още вирусологът.

Тя припомни, че повечето ваксини се прилага и втора доза.

"Установено е, че при първата доза малко повече от половината хора изграждат стабилен имунитет, а вече след втората - се изгражда имунитет над 90%. Изпитанията за ваксината започнаха през лятото. Знаем, че около 6 месеца се задържа имунитета. Нямаме основание да мислим, че ще бъде краткотраен. Първа и втора фаза на клинични изпитания могат да обединяват. Това се прави с цел пестене на време. Но третата фаза няма как да бъде съкратена, защото се налага минимум 30 000 човека да участват в изпитанията", каза още доц.  Любомира Гломб.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК