Всички държави в ЕС започват ваксинация на 27 декември?

На първия етап във Франция ще имунизират възрастните хора и здравните работници

17.12.2020 | 08:03 Редактор: Искра Ангелова

Много вероятно е ваксинацията в целия Европейски съюз, на който Германия е ротационен председател, да започне на 27 декември. това отбелязва АФП и посочва, че самата Германия ще започне с имунизирането на населението на тази дата. Така на 27 декември първо ще бъдат ваксинирани обитателите на старческите домове. 

По информация на агенция ТАСС решението е взето на заседание на федералния министър на здравеопазването Йенс Шпан и колегите му от 16-те германски провинции. Седмица по-рано, на 21 декември, се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за одобряване на ваксината на Pfizer и BioNTech.

Очаква се във Франция ваксинацията срещу Ковид-19 да започне през последната седмица на декември. На първия етап там ще бъдат ваксинирани възрастните хора и здравните работници.

Държавите членки ще решат кой ще получи приоритет при имунизацията, но възрастните и здравните работници, лекуващи пациенти с Ковид ще бъдат в челните редици. Италианското министерство на здравеопазването заяви, че очаква да започне ваксинирането на 27 декември.

Същото възнамерява да направи и Германия. Канцлерът Ангела Меркел приветства одобряването на ваксината и я определи като жизненоважна стъпка в борбата с пандемията. И Франция се готви за ваксинацията срещу Ковид-19 през последната седмица на декември. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
От къде толкова много ваксина се питам! Сигнализирай за неуместен коментар