Фармацевт: Не виждаме подготовка на софтуера за е-рецептите

"На този етап ние не сме видели наредбата, текстовете в наредбата, посочи Маргарита Грозданова

17.12.2020 | 17:50 Редактор: Радостина Димитрова

Електронните рецепти и направления – факт от петък, но само формално. На практика софтуерът, необходим на лекари и фармацевти за работа виртуално все още не е въведен.

За електронното здравеопазване се заговаря за първи път през 2013 година, когато е изготвен и пилотен проект за неговото въвеждане. Макар и на теория 7 години по-късно идеята е на път да се реализира, но и лекари и фармацевти ще почакат още малко. 

"На този етап ние не сме видели наредбата, текстовете в наредбата и поне до този момент не виждам някаква подготовка на софтуера", коментира Маргарита Грозданова от Българския фармацевтичен съюз.

"Отдавна чакаме да станем европейци и да не работим на хартия. Тонове хартия да не се унищожават, да не се разхождат пациентите с едни листчета. Всичко да се случва по електронен път", заяви общопрактикуващият лекар и член на БЛС д-р Гергана Николова.

Освен въвеждането на системата, време ще трябва и за безпроблемната работа на медицинските лица с нея. Затова ще има 5 месеца, в които те ще могат да издават направления и рецепти, както досега. След това хартията ще остане в миналото. 

"Ще изчезнат хартиените носители както на рецептите, така и на протоколите. Надявам се, че и рецептурните книжки, които са бреме за аптеката с цялото това попълване и някъде изписано неточно, нечетливо, ще отпадне", каза още Грозданова. 

Освен лекарите, електронизацията ще улесни и пътят на лечение на пациентите.

А дали лекарството е изписано по качества, или търговско предпочитание от медицинското лице, ще бъде проблем, който също ще остане в историята, тъй като електронизацията ще даде яснота колко често продукт на една и съща фирма е въвеждан във виртуалната рецепта.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК