България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекар обясни как ще функционират електронните направления

Д-р Гергана Николова апелира на празниците да ограничим събиранията

17.12.2020 | 08:43 Редактор: Ивет Арабова

Министерският съвет гласува промяна в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, с която се осигурява възможността за издаването на електронни направления и рецепти. Ще издават ли личните лекари направления, без да са ни прегледали?

"Факт е нормативната уредба, която разрешава да се получават документи не на хартия. Отдавна чакаме всичко да се случва по електронен път. Предполагам, че в най-скоро време нещата ще се случат. Слага се един знак на равенство между е-направлението и дистанционното такова, това е съвсем различно нещо и изключение за пациентите с Ковид-19", каза общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС - Гергана Николова за "България сутрин".

Тя уточни, че при електронното здравеопазване пациентът се преглежда при лекаря, но не получава документ на хартиен носител.

"Общопрактикуващите лекари имаме вече всичко налично и издаваме вече такива документи, друг е въпросът каква част от лабораториите успяха да се справят с медицинския софтуер. Разбираме какъв е рискът тези пациенти да се разхождат, затова и БЛС настояваше да се случат толкова рано и бързо е-направленията за тези пациенти", подчерта д-р Николова.

Според нея за пациентите е-направленията няма да са проблем, тъй като те ще могат само със своето ЕГН и дата на издаване на рецептата да получат лекарствата си в аптеката. Тя подчерта, че ще отпаднат и рецептурните книжки.

"Лекарите сме прави в искането да има ограничение и мерки - по този начин се справяме с разпространението на заразата. Виждате, че смъртността все пак никак не е малка. Вирусът е различен от това, което се е случвало до момента", отбеляза общопрактикуващият лекар в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че децата са идеалният преносител на вируса, но отварянето на градините би бил един компромис в рамките на необходимото.

"Нека се съберем на Коледа с домашните си, но да ограничим събиранията си. Не е важно колко ще се нахраниш тази вечер и колко голям купон ще се случи, важното е да минем през всичко това заедно. Вече имаме ваксини, знаем доста повече за заболяването. Има начин да се справим. Нека си помогнем в справянето с този проблем", апелира д-р Гергана Николова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Какво обясни тази жена, че нищо не разбрах Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Със сигурност ще изскочат проблеми, но да се надяваме, че в един момент нещата ще си тръгнат нормално! Сигнализирай за неуместен коментар