Д-р Кунчев: Ако направим глупостта да вдигнем всички мерки, ще напълним болниците

Ресторантите поискаха незабавно отваряне

15.12.2020 | 17:47 Редактор: Искра Ангелова

Ковид мерките трябва да останат в сила и след 21 декември. За това апелира и днес здравният министър Костадин Ангелов и допълни, че ще настоява мерките да са достатъчно твърди, за да се гарантира сигурността на хората. 

От ресторантьорския бранш в позиция до медиите поискаха всички заведения да се отворят незабавно. 

Емил работи като управител в бар. Обикновено именно там и с приятели посреща новогодишните празници. Но не и тази година.

"За първи път от 7 години ще съм си вкъщи със семейството цялата вечер. Със смесени чувства съм, лично аз си обичам работата и успяваме да се видим с приятели малко повече. Но ще мине и това", коментира Емил Кехайов.

Именно за удължаване на мерките и след 21 декември настоява здравният министър. 

"Първо – намаляване на натиска в здравеопазването, второ – контрол. Трето – здрави българи", заяви здравният министър.

В момента имаме спад, който можем бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Ако направим глупостта да вдигнем всички мерки и кажем "Юруш на празниците - събирайте се, пазарувайте, обикаляйте молове, ходете в ресторанти", ефектът ще е поразителен – в средата на януари ще напълним драматично болниците и броят на болните, и на смъртните случаи ще нарасне значително", категоричен е доц. Кунчев.

За продължаване на ограниченията се обявиха и от Българския лекарски съюз и Здравната каса.

"Минимум една седмица след новогодишните празници, това е моето мнение, защото идват тогава и други празници и да не претоварваме системата", каза управителят на НЗОК д-р Петко Салчев.

Правителството подготвя мерки за провеждане на парламентарните избори в безопасна за здравето на хората среда.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
Младите здрави хора това не ги интересува, те са безоговорни. За тях е важен купона. Каквито и мерки да въведете все тая. Да му мислят възрастните и хронично болните. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
"Ако направим глупостта да вдигнем всички мерки, ще напълним болниците " - прав е доктора....Хората не са възпитани,нямат граници и ше се юрнат като овце и после да пази Господ... Сигнализирай за неуместен коментар