Джипита не са получили обещаните 1000 лв., НЗОК обяви - ще бъдат изплатени

Предвидените суми са за месеците ноември и декември

10.12.2020 | 19:11 Редактор: Ивет Арабова

До този момент общопрактикуващите лекари все още не са получили обещаната помощ от 1000 лева за месец ноември. 

"Трябваше още в началото на този месец да си получим парите с другите суми от Касата. Те даже не фигурират във фактурите", каза д-р Татяна Матева.

След публикациите в медиите здравният министър взе отношение по казуса.

"Този проблем ще бъде решен днес на заседание на Надзорния съвет на Касата, което ще има. Проблемът не е нежеланието да се случи раздаването на 1000 лева на всички лекари, а проблемът е чисто бюджетна процедура. Трябваше да се гласува бюджетът на НЗОК и след това Надзорният съвет да вземе това решение", отбеляза министър Ангелов.

След реакцията на здравния министър Националната здравна каса обяви в официално становище, че е създадена организация с регионалните структури и в срок до 14 декември те трябва да заявят необходимите средства. След потвърждаване от НЗОК ще бъдат извършени парични преводи по сметките на изпълнителите. Заплащане ще има за месец ноември и авансово за декември. Предвидените суми са само за тези два месеца. Не е ясно какво ще се случи след това. 

"Не знам какво ще се случи. Ние в момента работим с бюджет, който е договорен през декември 2019 и който е изчислен в нормални условия на работа", подчерта д-р Матева.
 
Допълнителната помощ от 1000 лева бе предвидена за проследяване, назначаване на терапия и последващ контрол на здравословното състояние на гражданите от медиците на първа линия за борба с Ковид-19.

"Надзорният съвет на НЗОК реши - средствата ще бъдат заплатени за месеците ноември и декември не само на общопрактикуващите лекари, но и на медицинските и диагностичните центрове, които са сключили договор с Касата за работа с Ковид пациенти. На 14 декември ще се наредят средствата от районните каси", каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Тя успокои, че държавата е предвидила всички необходими средства за изплащането на допълнителните 1 000 лева.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК