Медици от болницата в Монтана останаха без обещаната добавка от 1000 лв.

Министър Ангелов обеща всички, работили на първа линия, да получат полагащите им се суми до края на декември

04.12.2020 | 14:04 Редактор: Ивет Арабова

Много от медиците остават без обещаните добавки от 1000 лева за работа на първа линия. Причината - броят на лекуващия персонал вече е над лимита, определен от Здравното министерство. Окръжната болница в Монтана има договор с Министерството на здравеопазването, според който ако лекуват над 70 пациенти с Ковид-19, право на бонуси от 1000 лева имат 200 души от персонала. 

"През месец ноември поради усложнената епидемиологична обстановка в област Монтана в МБАЛ беше провеждано лечение на пациенти с тежки основно кардиологични, вътрешни и други заболявания, които впоследствие се оказах Ковид положителни. Бяха извършени раждания с положителни пациентки и с цезарово сечение на Ковид положителна пациентка, диализни процедури, психично болни и така нататък. Така надхвърлихме този определен с договор брой от 200 лица със 109", обясни изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана д-р Тодор Тодоров.

"За месец ноември в нашето отделение са приети пет болни с остри кардиологични проблеми или изострени хронични такива. След хоспитализацията ги изследвахме и се оказаха PCR положителни. Ние имаме изолатор за такива пациенти. При тях след съответна подготовка са влизали по няколко пъти дневно всички, работещи в отделението. Ние работим на 12-часов график 24/7. Не е възможно за тези болни да се отдели един-единствен екип – лекар, медицинска сестра, санитар“, каза началникът на отделението по кардиология в болницата д-р Надя Михайлова. 

Лимитът, определен от Министерството обаче позволява само осем от всичките 24-ма души – лекари, сестри и санитари, да получат Ковид добавките. 

"Ние сме екип, изграждан дълги години, решихме тези пари да ги разделим по равно на всички, но отношението е обидно. Лъжите са обидни! Трима колеги вече са подали молби за напускане“, добави д-р Михайлова. 

Ръководството на болницата е изпратило писмо до Министерството на здравеопазването, в което е описало проблема и е поискало подписването на анекс към договора. 

"Запознат съм със случая с Монтана. От 1 ноември всички договори с лечебните заведения, с центровете за спешна медицинска помощ, с всички участници, които са в системата на здравеопазването, които са на първа линия, ще бъдат анексирани. Ще бъде увеличена бройката на служителите, които имат право да получат по 1000 лв, така че случаят с Монтана, с Поморие и с други градове, които показахте, направо е решен“, категоричен бе здравният министър Костадин Ангелов. 

Министърът обеща, че всички лекари, сестри и санитари, които са работили на първа линия ще получат полагащите им се сумите до края на декември. Болницата в Монтана има и резервен вариант. Ако парите от държавата се забавят, ръководството ще компенсира ощетените с по 230 лева. Парите няма да се връщат, ако добавките бъдат изплатени след Нова година.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Иванова
преди 3 години
Кардиолозите в Монтана винаги са били отзивчиви и добри с нас, спасили са стотоци животи, лично познавам десетки хора, които са им благодарни. Призовавам да се уважават българските лекари и труда им, който често е за сметка на техния личен живот. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Драганова
преди 3 години
Безобразие! И точно отделението по Кардиология с претенции! Уморихте баща ни за 2 дни, всички тестове му бяха отрицателни! Не влязохте при него, че ще се заразите! Крещяхте ни,че не е за вас,и подлагате на риск и другите болни! Засрамете се,и застанете пред съвестта си! Сигнализирай за неуместен коментар