Каракачанов: Правителството в РСМ да спазва подписаните договори

Той заяви, че вратата за започване на преговорите не е затворена

13.12.2020 | 20:46 Редактор: Юлия Христова
Каракачанов: Правителството в РСМ да спазва подписаните договори

Нашата позиция е ясна – ние искаме от правителството в Северна Македония да спазва договорите, които подписва. Това заяви вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов по време на конференция "Западни Балкани". Mеждународният форум бе организиран онлайн от фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на Партията на Европейските консерватори и реформисти и заместник председател на ВМРО Ангел Джамбазки, и Международния републикански институт (IRI).

"На 1 август 2017 г. България подписа договор за приятелство и добросъседство. На база на този договор беше формулирано какво да се направи по спорните въпроси. Известно е, че няма как да бъдеш реален кандидат член на Европейския съюз, ако имаш нерешени проблеми със своите съседи. Македония подписа два договора – с България през 2017 г. и с Гърция през 2018 г. И докато договорът с Гърция беше изпълнен в рамките на 1 месец, то по договора с България не е изпълнено абсолютно нищо. Въпреки това през 2018 г. България се съгласи и Македония стана член на НАТО. Минаха още две години и ние виждаме, че правителството в Скопие възприема българската позиция не като благородство, а като слабост. Може би част от политическия елит в Скопие смята, че може да подписва договори без да ги спазва. Аз ще им кажа, че договорите между субектите на международното право се подписват, за да се спазват“, каза Каракачанов.

Той заяви, че вратата за започване на преговорите не е затворена.

"Винаги сме подчертавали, че разширяването на Европейските структури и НАТО на територията на Западните Балкани е важен елемент от европейската сигурност. Но това не може да бъде за сметка на българския национален интерес. И ако някой си въобразява, че може да пренебрегне интереса на една държава членка в името на интересите и най-вече на ината на една държава кандидат член, не е прочел добре самия европейски договор и се е объркал доста сериозно“, заяви вицепремиерът.

Каракачанов беше категоричен, че позицията на България не е вето.

Снимка: New Direction

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Само да не ни натисне Байдън догодина и да забравят акво са говорили. Сигнализирай за неуместен коментар