Ваксините би трябвало да покриват различните щамове на Ковид-19

Според имунолога проф. Сорен Хайрабедян на този етап ще ги покриват

11.12.2020 | 21:55 Редактор: Ралица Братанова

AstraZeneca съобщи, че търси доброволци над 18 години за опити с комбинирана ваксина от нейното производство в сътрудничество с Оксфордсия университет и руската ваксина Спутник V на Изследователския институт "Гамалея" в Москва.

Целта на проекта е да се провери дали подобна комбинация може да подобри имунния отговор и защитната срещу вируса.

"И двете са базирани на вируси, работят на един принцип. Това е ранен етап, тъй като и двете ваксини не са прилагани върху голяма група от хора дълго време, за да се види ефективност. Би могло да се направи, ако индивидуалната ефективност е по-ниска от 70-80%", коментира имунологът проф. д-р Сорен Хайрабедян в "Денят ON AIR".

Според него вирусът е изменчив и ще претърпи промени.

На този фон последните проучвания показаха, че за една година коронавирусът мутира в 7 основни щама. 

"Тези 7 щама са обобщения на различни модификации. Това, което е разпространено в Европа и от Европа се връща в Азия, са няколко варианта. Тези обобщения са въз основа на големи групи по-малки промени", допълни имунологът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му не би трябвало ваксините, които очакваме да пристигнат в България, да правят разлика между щамовете, тъй като става въпрос за малки промени. 

"Имунният отговор, който очакваме, няма да бъде много тесен, т.е. тези щамове на този етап да се покриват. Има възможност след време да се прави нова ваксина", каза още Хайрабедян.

Той изрази мнение, че щамът, който върлува в България в момента, вероятно е същият, който засегна тежко Италия и Испания. 

Хайрабедян допълни, че при по-малко от 80% устойчивост на населението при вируса от теоретична гледна точка разпространението не би могло да спре.

Имунологът коментира още, че антителата при преболедувалите Ковид-19 могат да действат от 2-3 седмици до 6 месеца, но това е относително и затова препоръчва прекаралите вируса също да се ваксинират.

"Ваксината е сериозен инструмент. Тя може да протектира по-застрашените групи", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ще си бием по 10 ваксини за всички щамове... Сигнализирай за неуместен коментар