За първи път българка начело на Банката за развитие на Съвета на Европа

Мандатът на Маринела Петрова е тригодишен и започва от 18 декември

11.12.2020 | 21:35 Редактор: Радостина Димитрова
За първи път българка начело на Банката за развитие на Съвета на Европа

За първи път български представител става председател на Управителния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа. Това е заместник-министърът на финансите Маринела Петрова.

Мандатът ѝ е тригодишен и започва от 18 декември.

Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) е най-старата международна финансова институция в Европа, основана като Фонд за социално развитие към Съвета на Европа. Създадена е с подписването на 16 април 1956 г. на Частично споразумение между страните-членки на Съвета на Европа (СЕ) и е преобразувана в банка на 1 ноември 1999 г. БРСЕ е основана като Банка с изключителна социална насоченост, чиято главна цел е решаването на социалните въпроси на населението, създаването и запазването на работни места, подобряването на условията на живот в селските и слабо развитите региони, предаде БНР.

БРСЕ оперира в рамките на СЕ и подкрепя приоритетите му за социално сближаване на хората, насърчаване на правовата държава и зачитане на човешките права. Банката основава дейността си на собствения си капитал и резерви и не получава помощ или субсидия от своите държави членки. В последните години дейността на БРСЕ е фокусирана в три основни сектора – устойчив и приобщаващ растеж, интегриране на бежанци, разселени лица и мигранти и разработване на мерки за адаптиране и смекчаване на последиците от климатичните промени.

Република България е страна членка на БРСЕ от 28 май 1994 г., като към настоящия момент в Банката членуват 41 от 47-те държави членки на СЕ. Размерът на записания капитал на Република България е 1,141% от капитала на Банката.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК