43% от фирмите няма да дадат бонуси за Коледа на служителите си

2% са предприятията, които ще дадат 13 заплата

11.12.2020 | 19:05 Редактор: Ивет Арабова

Близо половината от работодателите в страната тази година няма да дадат коледни бонуси на служителите си. Това показва проучване на Българската стопанска камара. 43% от фирмите няма да могат да поощрят служителите си в края на годината, докато миналата - допълнителни средства за Коледа не са получили работниците в едва 12% от фирмите. 

Проучването показва още, че тази година финансовият стимул все пак остава най-предпочитаният коледен бонус от работодателите. 15% от компаниите ще раздадат фирмени подаръци, 8 на сто - ваучери за храна, а 7% ще подарят ваучери за почивка. Основната причина за намаляването на коледните бонуси е липса на финансова възможност. Но дори в условия на пандемия и икономическа криза работодателите, които са заявили, че при никакви условия не биха дали коледни бонуси са едва 2%.

Тодор Дулев работи като системен оператор в Русе. Винаги досега е получавал допълнително стимулиране за празниците. 

"При нас винаги са били парични средства и така смятам, че е най-добре за всички. В този труден момент трябва да се съобразяваме с обстановка - и да няма ще влезем в положението на работодателя", сподели Тодор. 

Ивайло Пенчев ще изненада служителите си. Досега подаръците са били персонализирани, спрямо интересите на хората. Тази година обаче всички ще получат еднакви подаръци. 

"Ние на всички празници досега сме давали подаръци на служителите си. Държа да подчертая, че това не са бонуси, бонусите ги даваме, като свършат някаква работа. Направят нов проект, спечелят продукт, тогава те получават бонуси", обясни директорът на компания Ивайло Пенчев.

Оказва се, че близо половината от фирмите, които досега давали бонуси в края на година на служителите си, сега ще пропуснат. Въпреки това, 70% от компаниите, все пак ще опитат да зарадват служителите си с пари. Само 15% ще подарят фирмен подарък. 

"Социалните придобивки са много важни за търсещите работа, но не мога да кажа, че на този етап са определящи при самото търсене", каза асистент мениджърът на сайта rabota.bg Aнета Христова.

Само 2% са тези предприятия, които ще дадат 13 заплата на служителите си. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК