До 40% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени

Тютюнопушенето – най-сериозният предотвратим риск за белия дроб

09.12.2020 | 19:30 Редактор: Калина Донкова

Според скорошно проучване 40 % от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени. Близо 4 млн. души заболяват от рак всяка година. В Европа се регистрират над 380 хил. случая на рак на белия дроб годишно.

Ракът на белия дроб заема трета позиция за най-често срещаните видове рак на континента. Почти 40 % от пушачите твърдят, че имат неуспешни опити да откажат тютюнопушенето, а 44 на сто нямат намерение да откажат цигарите.

Медици са категорични, че за подобряване на резултатите при раковите заболявания, ключови фактори са повишаване на осведомеността, скринингът, ранното откриване и достъпът до лечение и клинични запитвания.

Според наблюденията на Евгения Александрова от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания пациентите с рак се интересуват от поставянето на ваксина срещу коронавирус. Тя ги съветва да вземат информирано решение за себе си с помощта на личния си онколог, запознат със състоянието им.

"Има пациенти, които са загубили живота си именно при срещата си с коронавируса. Вниманието върху тази група от хора трябва да бъде фокусирано, когато става въпрос за Ковид. Няма онкологична болница, която да е спирала работата си с пациентите си по време на пандемията. Заболяването не позволява паузи при лечение и мониторингът към постоянно променящото се общо състояние на пациентите"‘, добавя тя.

Информационни програми за превенция срещу рак и здравословен начин на живот не са добре развити у нас, а са изключително важни, твърди тя, като уточнява, че не става дума за пари, а за осъзнаване на проблема.

Как се справят онкоболните по време на пандемия и трябва ли да си поставят ваксина срещу вируса? Разговор по темата с Евгения Александрова от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК