Вълчев: Част от материала ще отпадне в матурите за VII и XII клас

По думите му децата, които не са обхванати ефективно в електронно обучение са близо 30 000

10.12.2020 | 15:13 Редактор: Юлия Христова
Вълчев: Част от материала ще отпадне в матурите за VII и XII клас

Зрелостните изпити за VII и XII клас ще се проведат в края на учебната година, като от тях ще бъдат изключени определени теми, а национално външно оценяване за IV и X клас не е задължително, но е полезно.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на онлайн среща, организирана от омбудсмана Диана Ковачева, по проблемите на дистанционното обучение.

В рамките на час и половина министърът отговаря на въпроси и проблеми, изпратени до обществения защитник от родители, учители, директори на училища и граждански организации. Бяха зададени и въпроси, които засягат децата със СОП и децата с увреждания, които имат най-голяма нужда от подкрепа в тази тежка ситуация.

"Факт е, че нито една образователна система не е настроена да осигури равен достъп за обучение в електронна среда от разстояние. Традиционно образователните системи са настроени да предоставят равен достъп до реалното училище, реалната класна стая, до учителя в класната стая“, посочи министърът и допълни, че образователните системи днес се преосмислят и надграждат, за да осигурят обучение в електронна среда.

По думите му децата, които не са обхванати ефективно в електронно обучение към настоящия момент са близо 30 000, като през пролетта те са били 36 000.

Той информира още, че 18 000 електронни устройства са раздадени на учениците от училищата, както и че нямат възможност да закупят необходимите 700 000, колкото са учениците в страната, но правят всичко възможно, за да се осигурят повече устройства за повече ученици, които нямат възможност да учат дистанционно.

Министърът подчерта, че държавата кандидатства за европейски средства, с които да закупи 108 000 персонални компютъра.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК