Доц. Михов: Нужен е дебат за празничната ни система

Не смятам, че историческата истина може да има различни лица, каза депутатът от ВМРО

09.12.2020 | 21:42 Редактор: Юлия Христова

Кирилицата е българска азбука! 

Защо най-българският празник се нарича на просветата, културата и славянската писменост, без да се посочват имената на светите братя Кирил и Методий. Има много неславянски народи, които използват тази писменост и много славянски, които не я ползват. Това каза за "Денят ON AIR" зам.-председателят на ВМРО доц. Милен Михов.

24 май е един от най-българските празници, подчерта той. 

"Той е нещо непреходно. Навсякъде, където живеят българи, те отбелязват този празник и затова е тази чувствителност. Нужен е дебат за нашата празнична система. Ние действително трябва да се вгледаме сериозно към празничната ни система - някои дати ги празнуваме по нов стил, други - по стар. Друг въпрос е разминаването на светския празник и този по църковен стил", допълни народният представител.

Той коментира и решение на НС за извънредния труд, прието от депутатите днес. Те решиха извънредният труд да бъде увеличен от 150 на 300 часа. 

"Извънредният труд, най-общо казано, ще е в извънредни условия. Той може да бъде реализиран само при условие, че бъде фиксиран в колективен трудов договор", каза доц. Михов пред Bulgaria ON AIR

Относно отношенията между Скопие и София от последните месеци и изказванията на Зоран Заев в интервюта за македонски медии, депутатът посочи, че не е изненадан. 

"Ще се наслушаме на подобни изказвания. Не смятам, че историческата истина може да има различни лица. Не става дума за политически компромис. България поставя 3 много прости условия", допълни той. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК