Поскъпване на храните за Бъдни вечер тревожи българите

Семействата търсят начини да намалят разходите за празника

13.12.2025 • 22:30 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Поскъпване на храните за Бъдни вечер тревожи българите
Поскъпване на храните за Бъдни вечер тревожи българите

Остават само няколко дни до един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер, а подготовката за него вече е в разгара си в много домакинства.

Според традицията на трапезата трябва да има нечетен брой постни ястия, което символизира изобилие и надежда.

Тази година обаче част от българите се тревожат, че високите цени на хранителните продукти могат да направят празничните покупки труднодостъпни.

Савка Атанасова от варненското село Изгрев ще посрещне у дома децата и внуците си за Бъдни вечер. Тази година празничната трапеза ще ѝ излезе по-скъпо. Затова е изготвила и специален план.

"Oколо 90% от продуктите са се увеличили не само с 20-30-40%, но някои от тях даже и с 70-80%, което предпоставя едно по-голямо увеличение на бюджета. Ако досега приготвяне на 11 ястия съм предвиждала, сега ще направя 7. Нашата трапеза ще бъде за 12 човека. И ако умножим по 30, ето ти ги 400 лева са ми нужни само за тази вечер", казва Атанасова.

Въпреки това жената не се отказва от традиционните гозби - боб, постни сарми, баклава и тиквеник. Други се готвят да пропуснат ядките и плодовете, за да се вместят в бюджета.

"Тази година е най-трудната година, всичко е толкова поскъпнало! Не мога да си позволя да си купя плодове и зеленчуци. Ходя по такива магазини, където има намаления – готов боб в буркан 2 лева, нормална цена. Ще направя една питка, варени картофи, постни сърмички, евентуално. Дали 100 лева ще ми стигнат – не вярвам", сподели Валентина Даргънова.

Традиционният бял боб на места се продава за 6 лева на килограм, което го превръща в луксозна стока за много семейства, информира БНТ.

Оризът, задължителен за постните сарми, също струва с около два лева повече в сравнение с миналата година. Шампиони по поскъпване обаче са корите за баница и киселото зеле.

Снимка: БГНЕС


  • Последни
  • Четени
България виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички