Какви елхи предпочитат за Коледа българите?

Най-ниските цени започват от 5 лв. за изкуствено дръвче и 15 лв. за естествено

08.12.2020 | 19:38 Редактор: Ивет Арабова

С наближаването на коледните и новогодишни празници се появява и въпросът каква елха да изберем. Оказва се, че в последните години у нас има траен спад на интереса към отсечените коледни дръвчета за сметка на изкуствените или тези в саксия. Това потвърждава и Александър Стамболов, който е в бранша близо 30 години. 

"Всяка година намалява продажбата на елхи, с годините продавахме тройно повече елхи. Въпреки че елхите в момента вървят между 15-20 лв., но просто няма търсене. Миналите години продавахме около 400 елхи, тази година базово 150 елхи", коментира търговецът Александър Стамболов.

За спад в интереса сочат и данните от Земеделското министерство. За последните 5 години у нас търсенето на отсечени български елхи е намаляло почти двойно. Статистиката показва още, че през последните 3 години интересът към празничното дърво в саксия остава стабилен и дори все повече хора го предпочитат. Не липсват почитатели и на изкуствените обаче. 

"Имам от миналата година, предпочитам нещо, което да не подменям всяка година", сподели възрастна жена.

Независимо от предпочитанията, нашата проверка показа, че пазарът е готов да откликне на всички тях. Най-ниските цени за дръвчето, внасящо уют в дома ни, започват от 5 лв. за изкуствено и 15 за естествено.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК