Треньори с писмо до Здравното министерство: Да се разреши спортът за деца

Те гарантират, че могат да следят за спазването на необходимите мерки за безопасност

05.12.2020 | 13:46 Редактор: Ивет Арабова

Треньори настояват да се разреши спортът за деца у нас. Клубове от различни градове са отправили предложенията си към Здравното министерство, а според граждански организации ограничаването на децата също е несправедливо. 

Росен е седмокласник. От точно 7 години се занимава с футбол. Липсват му тренировките. 

"За да се развивам, губя форма, искам да се видя с приятелите. Спорът е моето хоби и без него не мога", каза Росен Захарян. 

Баща му споделя, че ограничаването на децата от спорт възпрепятства тяхното развитие. 

"Влияе, разбира се. Той, когато ходи на тренировка, като се прибере вкъщи, си има някакъв режим. Сега той се опитва да тренира самостоятелно вкъщи, но нещата са съвсем различни", казва бащата на Росен - Георги Станчев.

Според Националната мрежа за децата липсата на възможност за децата да тренират оказва неблагоприятен ефект не само върху физическото, но и върху психическото им здраве. 

"Спортът увеличава производството на серотонин, вещество, което влияе силно върху настроението и чиято липса може да доведе до депресия и тревожни разтройства. Много специалисти - психолози и психотерапевти, споделят, че в момента има увеличение на тревожните разстройства на децата", обясни Антоанета Баева от Националната мрежа за децата. 

Треньори се обединиха около идеята да се разреши спортът за деца в малки групи, особено, в случаите, когато тренировките са на открито. Те предлагат различни варианти и гарантират, че могат да следят за спазването на необходимите мерки за безопасност. 

С открито писмо до Министерството на спорта се обърнаха и от Националната асоциация на бойните спортове:

"Доказано е, че спортистите са в пъти по-устойчиви срещу разболяване, както и че спортът е не просто занимание в свободното време, а начин на живот. Повечето от спортистите, съдиите и официалните лица са тествани многократно във връзка с различните прояви в страната и извън нея. Следим в развитие какво се случва в световен мащаб и наблюдаваме, че спортът дори за миг не е спирал. Провеждат се спортни мероприятия при закрити врати без публика във всички възрастови групи. Молим Ви да не допускате да бъдат затворени спортните зали. Това е единственото място, в което децата и възрастните имат възможността да изразходват натрупаната енергия в правилната посока и да укрепнат физически", пишат в писмото си от НАБС.

"Съвсем спокойно, навън, на открито могат да тренират и по 10-12 деца, съвсем спокойно", смята и треньорът Мартин Друмев. 

"Може да спортуват в съвсем малки групи, може да не се ползват съблекални, може децата да спортуват индивидуално, защото децата над 14 г. се допускат в басейните. Може да спортуват в присъствието на възрастен придружител", добави още Антоанета Баева.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК