Повторно заразяване с коронавирус - кога може да се случи?

Коментар на вирусолога проф. Радостина Александрова

04.12.2020 | 21:45 Редактор: Искра Ангелова

Рискът от заразяване с Ковид-19 нараства, но възможна ли е реинфекция? През октомври бяха регистрирани 4 такива случаи.

"Това не е чудо, което досега не сме виждали. Нека всеки от нас да се измисли, че и до момента други вирусни инфекции неведнъж сме ги изкарвали. Най-близкият пример е грипът. Това не трябва ни учудва. Една част от вирусите предизвикват траен или доживотен имунитет, такъв е морбилито. Но коронавирусите не са между тях", каза вирусологът проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че шест месеца след първото заболяване може да има реинфекция, а пикът е някъде 12 месеца след това.

"Но що се отнася до новия ковирус - няма как да знаем дали ще следва същия модел. Появиха се сериозни публикации за реинфекциите. Едната от тях е публикувана на 26 ноември. То е за проучване, обхващащо периода до края на юни. Анализира резултатите от 14 проучвания, което обхваща повече от 2000 боледували от Ковид-19. Основно в Китай се развива действието. Оказва се, че в 14,8% е имало повторна PCR положителна реакция, която е настъпвала около 9-10 дни след втория отрицателен тест, който освобождава хората от карантина, и около 35 дни, след като е започнала симптоматиката при първото заболяване", допълни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

За да се случи това има два сценария, според нея.

"Единият е, че става дума за реинфекция. Такива случаи обаче са публикувани много малко в сериозните списания. През октомври бяха описани само 4 такива случая. За да сме сигурни, че става дума за втора инфекция, трябва да сме сигурни, че става въпрос за вирус, който е различен от първия. Трябва да има генетичен анализ и на първия, и на втория", каза още специалистът.

По думите ѝ при втория случай трябва да става въпрос за реактивация на вируса.

"Има вируси, които когато ни инфектират веднъж, може за доста дълго време да останат в нас, което не означава, че ни създават проблеми. Хората в Китай, които са били с реинфекция, са такива, които са имали диабет. Има данни, че колкото по-разнообразна клиниката и колкото по-тежко протича Ковид-19, толкова по-добре изразен е имунният отговор", коментира проф. Радостина Александрова.

Тя добави, че повторната симптоматика по-често се среща при хора, които са с придружаващи заболявания и при по-уязвимите групи.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Манипулацията е лошо нещо. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
като всеки друг вирус и от този може и 2 и 3 пъти да се заразиш. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години