Положителният PCR тест - проблем за желаещите да дарят кръвна плазма

Ако пациентът не го е направил - трябва да плати от джоба си

03.12.2020 | 18:46 Редактор: Ралица Братанова

Продължават да се увеличават желаещите да дарят кръвна плазма в помощ на болни от коронавирус. 

Сред задължителните изисквания обаче, е донорът да представи положителен PCR тест, а ако пациентът не го е направил - трябва да плати от джоба си.

Елена е безвъзмезден кръводарител от 19 години. Има положителен тест за антитела, но не си е правила PCR тест. 

"Предполагам, че съм преболедувала, защото преди около 2 месеца съпругът ми се налагаше да си направи тест, който се оказа положителен. Всички вкъщи тогава бяхме безсимптомни. 4-5 дни преди това аз имах едно парене в очите, беше ми прималяло и не се чувствах добре", разказва тя.

Сред задължителните изисквания към дарителите на плазма е да са преболедували Ковид-19 и да го докажат с документ за положителен PCR тест. 

"Добре е да има дата за да можем ние да преценим, че са минали 40 дни след правенето на този тест. Защото абсолютно изискване е да бъдe между 40-ия ден и края на третия месец след теста", обяснява д-р Людмила Желязкова.

Наскоро позната на Елена я търси с молба да дари плазма за човек в много тежко състояние. Оказало се е, че е невъзможно и са я върнали. 

В интернет вече се вече върви петиция, която призовава за пунктове за даряване на кръвна плазма във всеки областен град. 

В нея е описано, че и медицински лица са на мнение, че е добре да отпадне изискването за PCR тест, тъй като е ненужен, ако дарителят има достатъчно антитела.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Наистина е парадокс да имаш антитела и да тиискат тест, ами наистина може да си го преболедувал във време когато не си знаел, че боледуваш от Ковид. Сигнализирай за неуместен коментар