Заради Ковид огнище: Затварят специализирана болница в Перник

Близки на заразените пациенти пък се оплакаха от грубо отношение от страна на РЗИ

02.12.2020 | 19:17 Редактор: Радостина Димитрова

Специализираната болница за рехабилитация в Перник затваря заради Ковид огнище. Почти целият медицински персонал е заразен. 

Близки на заразените пациенти пък се оплакаха от грубо отношение от страна на РЗИ и твърдят, че хората са изхвърлени буквално на улицата.

За Ковид огнището в болницата става ясно преди няколко дни, след като на 26 ноември един от лекарите вече е с клинична картина. Следва тестване от РЗИ, а половината персонал е с положителен резултат. 

"Общо лекарите там по щат са петима, от които трима са болни от Ковид, един е с друго тежко заболяване и един е след операция. Пет медицински сестри, от които също три са болни от Ковид, а останалите се редуваха по график и едната вчера беше започнала около 50-ия час от своето дежурство. От санитарите също има болни. Така че болницата беше в абсолютна невъзможност да осигурява медицинска грижа", заяви зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев.

В понеделник тестват и всичките 30 пациенти, от които над 10 се оказват положителни. РЗИ затваря лечебното заведение. Близки на заразените пациенти обаче споделиха, че решението е абсурдно.

Десислава Евлогиева разбира по телефона, че трябва да отиде и да прибере 86-годишната си майка, която вече е с коронавирус вкъщи. 

Часове по-късно Десислава отива до болницата и разбира, че майка ѝ вече не е там, а пътува с линейка към Бърза помощ. 

От РЗИ обясниха, че за всички пациенти са положени адекватни грижи.

Близките на пациентите обаче недоумяват, защо възрастните хора не са настанени в други лечебни заведения, а Десислава признава, че останала обидена от отношението на Здравната инспекция.

Все пак болницата остава затворена до 14 декември. Ако тогава медицинския персонал е с отрицателни тестове лечебното заведение отново ще отвори врати след щателна дезинфекция. Близките на част от пациентите пък които са с положителни проби са категорични, че ще търсят правата си. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК