Столичната община планира обособяването на кв. "Младост" 5

Със заем от 120 млн. лв. се предвижда и реконструкцията на 10 ключови проекта

01.12.2020 | 14:23 Редактор: Юлия Христова

Столичната община възнамерява да изтегли 60 милиона евро заем за ремонт и строителство на стратегическа инфраструктура. Ще бъде разширен и един от най-големите жилищни комплекси в София - "Младост." 

Проектът е само един от 10, които столичната община предвижда да реализира в следващите 5 години и да плати чрез заем от Европейската банка за развитие на стойност 60 милиона евро за следващите 20 години.

На бул. "Скобелев" се предвижда реконструкция на тунела, минаващ под НДК. Трамвайното трасе ще се премести и ще се изкачва по малка естакада, след което ще продължава по стария си маршрут, предаде репортер на Bulgaria ON AIR

Общо проектите в този план обхващат различни кръстовища, детелини за връзка със Северната скоростна тангента и разширяване на ключови булеварди, един от които ще стига до метрото.

Обособяването на новия квартал се предвижда зад административните сгради в кв. "Младост" 3. 

"Основната идея освен обезпечаване на бъдещия квартал "Младост" 5 е и разтоварване на бул. "Александър Малинов", знаете, че там движението е много натоварено", поясни зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов.

Останалите обекти също са от стратегическата инфраструктура на София. Изграждането на зеления ринг на столицата между Борисовата градина и квартал "Слатина". Разширяването на бул. "Тодор Каблешков" до "Черни връх", заедно с трамвайно трасе по него.

Доизграждането на булевард "Филип Кутев", който също е част от вътрешните рингове на София. Два проекта предвиждат свързването на Северната скоростна тангента със северните квартали. Както и разширението на булевард "Ломско шосе". Рехабилитация на тунела към "Люлин" и реконструкция на булевард "Стамболийски".

Предстои новият заем да бъде публично обсъден и гласуван от Столичния общински съвет, ако бъде одобрен, първите проекти ще започнат да се реализират на пролет.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК