НОЩ обясни защо посегна на училищата, фитнесите и моловете

Решенията се взимат на базата на факти и статистическа информация

25.11.2020 | 10:15 Редактор: Тодор Петров
НОЩ обясни защо посегна на училищата, фитнесите и моловете

"Европа продължава да е в разгара на пандемията - най-голяма заболяемост и смъртност. Трудно е  да дадем научно обяснение защо е така. За последните 14 дни в ЕС се заразиха 3 млн. души, а починаха 50 000. Няма отговорно правителство,което пасивно да наблюдава тези данни и да не предприеме никакви мерки", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Според него около половината от обществото счита, че мерките трябва да бъдат по-строги. Другата половина пък твърди, че въобще няма нужда от мерки. 

"Такива решения не се взимат на база емоции. Взимат се на базата на факти и статистическа информация. Наблюдаваме над 17 показателя, сравняваме ги с други страни в Европа и се опитваме да намерим най-точното сечение между това да пазим хората и да не пречим на икономиката", подчерта доц. Кунчев.

Той е убеден, че с новите мерки ще достигнем до плато по отношение на заболяемостта и смъртността. Доц. Кунчев подчерта, че в Европа има държави с много по-строги мерки от тези в България.

"Защо посягаме на училища, детски градини и фитнеси и т.н? Защото има класация на няколко центъра, които имат много точни критерии кога и къде се заразяваме най-много. Водещи в тези критерии са социалните събития. Идват любими на всички празници. Не правете огромни събирания! Защо сега? За да може да овладеем високия пик и да осигурим възможност на всяко семейство да посрещне Коледните празници", каза още главният държавен здравен инспектор.

По думите му децата в най-ранна възраст са активни разпространители на заболяването. Запитан за грипната епидемия доц. Кунчев посочи, че грипът ще закъснее и ще е с по-ниска интензивност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК