Социално-икономически последици от Ковид, как ще се разпредели бюджет 2021?

"Цялото увеличаване на доходите е в подкрепа на хората", каза депутатът Мария Илиева

24.11.2020 | 21:51 Редактор: Искра Ангелова

Депутатите обсъждат на второ четене бюджета за 2021 година. Как ще бъдат разпределени средствата? 

"Средствата са разпределени така, както в повечето държави членки на ЕС. Те целят да подкрепят хората, да увеличат техните доходи, както и да помогнат преминаването през тази криза, в която сме в момента", каза депутатът на ГЕРБ Мария Илиева за "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че подкрепа е предвидена и за пенсионерите.

"Цялото увеличаване на доходите е в подкрепа на хората в следващата година. На първо място в този бюджет са хората и техните нужди. Мярката, която работеше и през тази година - 60/40, ще продължи да действа и през следващата година, като тя от една страна запазва работни места, а от друга страна помага и на бизнеса да премине през тази криза. За някои от бизнесите тази мярка е 80/20", допълни народният представител пред Bulgaria ON AIR.

Мария Илиева допълни, че през Министерството на икономиката има и други подкрепящи програми.

"Знаете за кредите, които се отпускат за предприятията както за малките, така и за по-големите. Винаги може да се помисли за разширяването на мерките или за създаване на нови. Уверявам ви, че правителството не престава да мисли в тази посока. Разширява се помощта за детските добавки на семейства", каза още депутатът от управляващата партия.

Тя се надява бързо да приключим със здравната и икономическата криза.

"Ние правим нашия национален план, който е фокусиран върху различни области, включително и върху бизнеса. Подпомагане ще има за всички работещи родители. Семействата с доход на член от семейството 410 лв. - ще получават детските надбавки както досега. Тези с доход на член от семейството до 510 лв. - ще получат 80% от тях, а останалите ще могат да ги получат чрез данъчни облекчения", добави Мария Илиева.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК