Магдалена Милтенова: Транспортният бранш е пред реален фалит

Според нея таксиметровите шофьори са също толкова гневни, колкото и автобусните превозвачи

23.11.2020 | 21:49 Редактор: Георги Камарашев

Автобусните превозвачи и таксиметровият бранш се готвят за протест. Причината за недоволството им е подкрепеното от депутатите президентско вето върху промените в Наказателния кодекс, с които се инкриминира нерегламентираният превоз на пътници. 

"Това не е поредната заплаха към институциите. Това е нещо изключително важно, което не желаем да бъде политизирано. Този проблем съществува от години. Спекулира много с текстовете, които бяха приети. Народните представители си позволиха да манипулират общественото мнение. Това е опит да ни използват за политически цели. Няма да допуснем това. Ние не сме политическа организация. Ние сме хора, които искам да защитим бранша си и държавната хазна", заяви Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи в ефира на "Денят ON AIR".

По думите ѝ много бизнеси, за които до момента не се знаело, че са в сенчестия сектор на икономиката, вече били излезли наяве. 

"Колко хора загинаха на пътя при нерегламентиран превоз? Многократно сме го говорили това, но никой не обръща внимание. Кое споделено пътуване има търговска цел? Не знам да има такава предвидена практика, в която и да е европейска страна. Общественият превоз на пътници е икономическа търговска дейност, от която се генерира приходи. Не може да намесваме споделеното пътуване, защото то не е търговска дейност", каза Милтенова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея при така създалата се ситуация таксиметровите шофьори са също толкова гневни, колкото и автобусните превозвачи. 

"Таксиметровият бранш е точно толкова гневен, колкото са и нашите колеги. Не може всеки на наш гръб да си прави политиките. На 25-и ние ще излизаме, ще спрем и постоянно, ако трябва. Браншът е пред реален фалит. Държавата харчи едни 30-40 млн., за да ни подпомогне, но тези пари изтичат в сивата икономика. Ние няма как да издържим. Ние просто поискахме някой да създаде нормален закон в държава. Искаме ясни правила и законност", коментира още Милтенова.

Тя бе категорична, че транспортният бранш е бил свит до 600 фирми. Целият сектор провеждал изключителен диалог с министър Желязков, той поемал неимоверни усилия, за да окаже подкрепа. Незаконният транспорт обаче убивал бранша ежечасно.

"Ние по никакъв начин не искахме да смесваме икономическите мерки със законодателните такива. Но ситуацията е такава, че ние ще останем в много тежка положение. Нас никой не ни смята за нищо. Няма кого да превозваме. Ще поискаме от държавата 100% от миналогодишния оборот. Ние трябва да си платим наемите, заплатите, разходите за горива, за застраховки, осигуровки, за поддръжка на тези превозни средства", обясни още Милтенова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК