Радев: Научното сътрудничество повишава качеството на живот

Президентът с видеообръщение на събитие в Дубна

23.11.2020 | 15:03 Редактор: Тодор Петров
Радев: Научното сътрудничество повишава качеството на живот

Президентът Румен Радев приветства чрез видеообръщение участниците в Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните членки на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Руската федерация. Организацията разполага с уникална научна инфраструктура и поддържа връзки с над 800 научни центъра и университети в 64 страни.

"Концепцията за бъдещото развитие на организацията като голям международен научен център осигурява единство на фундаменталната наука и иновациите, дейности в широка област, както и значима образователна програма", заявява държавният глава в обръщението си към участниците в сесията. 

По думите на президента съвместните научни колективи от цял свят  изпълняват отговорни задачи, поставени от ООН и други международни организации, с цел подобряване качеството на живот в световен план и напредък в редица важни области на науката.

България ще бъде домакин на събитието през 2021 година. Страната ни има готовност и да открие първия в Европа информационен център на Обединения институт за ядрени изследвания и да участва в стартирането на пътуваща изложба за неговата дейност.

"Развивайки научното сътрудничество в областта на изследванията на основните свойства на материята, имаме изключителен шанс да работим за устойчивото развитие и съвместно преодоляване на екологичните проблеми на съвремието и повишаване качеството на живот", казва още Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 3 години
1
2 rate up comment rate down comment 0
Пенсионер
преди 3 години
Той да не се бори за научна титла?Компетентен по всичко. И защо не отиде лично (морално отговорен)? Май нещо е заседнал в президентството. Ковид? Сигнализирай за неуместен коментар