Приеха ветото на Радев - без затвор за нерегламентиран превоз

То получи подкрепата на БСП, ОП, "Воля" и независимите депутати

19.11.2020 | 13:36 Редактор: Ивет Арабова

Затвор при нерегламентиран превоз няма да има. Парламентът прие ветото на президента Румен Радев, наложено върху част от промените в Кодекса за търговското корабоплаване. От ВМРО гласуваха като "Въздържали се". 

С подкрепата на БСП, "Обединените патриоти", "Воля" и независимите депутати ветото на държавния глава успя. Само от ГЕРБ застанаха зад идеята за до 10 години затвор при такива превози и определиха мотивите на президента като оскъдни и без ясен аналис.

"Крайно смущаващ е начинът за промяна на Наказателния кодекс през Комисията по транспорта", изтъкна депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

Критиките на държавния глава са отправени и към това, че няма ясно разграничение между споделено пътуване и нерегламентиран превоз. Именно в тази насока дебатираха народните представители. 

"Обществен превоз, а в случая на споделеното пътуване нито имаме обществен превоз, нито имаме заплащане за превоз или икономическа облага", обясни депутатът от ГЕРБ Иглика Събева.

"Като ви кача на моя автомобил, с какво ви возя - да не ви нося на гръб? Вие ми давате 2 лева и аз имам икономическа изгода", каза от своя страна народният представител от левицата Георги Свиленски.

С успеха на ветото промените се връщат за повторно обсъждане, а текстовете могат да се преработят.

ДДС за доставката на храна става от 20% на 9%. От БСП предложиха същата промяна в ставката за лекарствата, но тя не получи "зелена" светлина.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК