Половината българи имат проблем с теглото

Пациентите със затлъстяване наброяват 20 на сто

20.11.2020 | 20:22 Редактор: Ивет Арабова

Всеки втори българин има проблем с наднорменото тегло и затлъстяването. Медицинско изследване показва, че пациентите с наднормено тегло у нас са над 30%, а тези със затлъстяване наброяват 20 на сто.

Проблемите с наднорменото тегло възникват най-често при наличие на неправилен хранителен режим, недостатъчна физическа дейност, по-малко от необходимото количество сън, хормонален дисбаланс, проблем с метаболизма или стрес. Пандемията от коронавирус, освен че ни предпоставя към по-заседнал начин на живот, също така отключва състояние на емоционален глад и повишени нива на стрес. Това натрупване на множество негативни показатели води до задълбочаване на проблема.

Наднорменото тегло спомага за развитието на придружаващи заболявания, сред които диабет, метаболитен синдром, сърдечно-съдови заболявания, артериалната хипертония, високи нива на холестерол и триглицериди и други. Наблюдава се и тенденция за увеличение на случаите, свързани с проблемното тегло в все по-ранна възраст.

Според ендокринолога д-р Ангелина Недялкова, диетите в интернет допълнително влошават метаболизма. Световни анализи показват, че 50% от хората, които са били приети в болница по време на Ковид пандемията, имат индекс на телесната маса над 30.

За какво трябва да внимаваме, когато се стремим да поддържаме нормално тегло и трябва ли да се обърнем към специалист? Разговор по темата с ендокринолога д-р Ангелина Недялкова в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Траян
преди 3 години
Как няма да има хора с наднормено тегло,като всички,абсолютно всички храни и то вносните са тъпкани с нитрати,химия и ГМО ??? Сигнализирай за неуместен коментар