Половината българи имат проблем с наднормено тегло или затлъстяване

Диетите в интернет допълнително влошават метаболизма, казва д-р Ангелина Недялкова

11.11.2020 | 16:56 Редактор: Юлия Христова
Половината българи имат проблем с наднормено тегло или затлъстяване

Всеки втори човек в България има проблем с наднормено тегло или затлъстяване. Това каза ендокринологът д-р Ангелина Недялкова.

Мащабът на проблема е много сериозен, подчерта ендокринологът и продължи: “Реално пациентите с наднормено тегло са над 30%, а пациентите със затлъстяване – над 20%, общо ние имаме едни 50% от населението на България. Това са хора и с много придружаващи заболявания, които са следствие точно от това. Такива са захарен диабет тип 2, преддиабет, метаболитен синдром, който виждаме при млади хора в активна възраст – между 40 и 60-годишна възраст, както и сърдечно съдовите заболявания, артериалната хипертония, високите нива на холестерол и триглицериди”, обясни специалистът пред БГНЕС.

Д-р Недялкова посочи, че ендокринолозите говорят от години за този проблем. “Апелирахме към него, искахме да се даде гласност. За мен, като лекар е нещо страшно 50% от населението да има проблем с теглото. Много се опитвахме да обясним и да призовем за мерки, но по-скоро хората не си дават сметка колко сериозно е това, и, че наистина придружаващите заболявания, свързани точно с наднорменото тегло и затлъстяването, особено с високостепенно затлъстяване, биха могли да бъдат такъв сериозен проблем”, посочи експертът.

Докторът каза, че вече в условия на  Ковид данните от световните анализи показват, че 50% от хората, които са били приети в болница, имат индекс на телесната маса над 30.

“И странното е, че от последно проучване на колеги в Холандия, няма значение телесния състав, тоест ние говорим просто за индекс на телесна маса над 30, който е самостоятелен рисков фактор. Още не са изяснени всички механизми и предстои много да се изучава този проблем, но виждам, че Европейската асоциация по клинично хранене вече започва много активно да работи в тази насока”, заяви тя.

Ако установите, че имате проблем с теглото, д-р Недялкова съветва първото нещо, което да направите е един много сериозен анализ на начина си на живот.

“Кога е почнал човек да трупва килограми, какво има в дневното си меню, дали е променил работата си и режима на бодърстване, на сън, дали е спрял да се движи и започнал да ходи с кола на работа? Дали е почнал да изяжда по една вафла след вечеря, защото се чувства напрегнат от деня и иска по някакъв начин да си достави удоволствие? И когато хората започнат да се замислят, те виждат, че много често всъщност факторите на околната среда – като хранене и физическа активност. Например, безсънието също има доказана връзка със затлъстяването и наднорменото тегло – хора, които са много стресирани, нарушават своя сън и започват да губят контрол на количеството храна, което приемат”, посочи тя.

За д-р Ангелина Недялкова никога не е късно да се обърнем към специалист. “Тоест, ако видиш, че имаш проблем с теглото, най-добрият вариант е първо да потърсим помощ на специалист, защото много хора тръгват към диетите, които са често в медийното пространство. Намират в интернет диета, че за 10 дни губиш 15 кг и всичко е чудесно. Всъщност тези диети допълнително влошават метаболизма, защото те в повечето случаи са много рестриктивни, те не са плавни и водят до забавяне на метаболизма. Така се получава един порочен кръг, от който е много по-трудно да се излезе. Не е нужно да преминаваме в една такава рестриктивна диета, достатъчно е да променим някои от навиците си и разбира се, че няма да отслабнем с магическа пръчка, няма да отслабнем с 15 кг за 10 дни, то не е и хубаво да го направим, защото после ще си върнем 30 кг. Ако постепенно отслабваме и губим бавно теглото си по здравословни начини докато се храним, тогава резултатът е траен, стабилен и няма последствия върху метаболизма”, каза тя.

Що се отнася до това какво е основното, което трябва да направи държавата, тук експертът подчерта, че иска държавата да започне да работи в превантивната медицина. “Тоест, тези хора да имат добра информационна кампания, те да бъдат запознати, че точно наднорменото тегло и затлъстяването не са естетичен проблем. Тези хора да си дадат сметка за здравето, че ако отслабнат и подобрят теглото и хранителните си навици и движението си, всъщност те могат да бъдат много по-здрави, могат да се преборят с артериалната хипертония, с опасността от диабет. Усилията просто трябва да бъдат насочени към превенцията на всички. Нека да работим за превенция и хората да разберат колко е важно да се грижат за себе си, защото отговорността е споделена – тя е както на лекарите, така и на държавата, същата отговорност обаче е и на пациентите”, заяви тя. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК