Повече от 4 милиарда души ще са с наднормено тегло до 2050 г., като 1,5 милиарда от тях ще са със затлъстяване, ако настоящата глобална тенденция към преработени храни продължи, прогнозира първо по рода си проучване.
Предупреждавайки за здравна и екологична криза със "смазващ мащаб", експерти от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата заявиха, че търсенето на храна в световен мащаб ще скочи с 50% до средата на века, погубвайки способността на Земята да поддържа природата.
Производството на храни вече използва три четвърти от пресните води в света и една трета от земята – и представлява до една трета от емисиите на парникови газове, съобщава АФП, предаде БГНЕС.
Предоставяйки дългосрочен преглед на променящите се хранителни навици в световен мащаб между 1965 и 2100 г., изследователите използват модел, за да прогнозират как търсенето на храна ще реагира на различни фактори като растеж на населението, стареене, нарастващи телесни маси, намаляваща физическа активност и увеличаване на загубите на храна. Те установяват, че ако хранителният бизнес продължи според настоящите тенденции, вероятно повече от 4 милиарда души, или 45% от световното население, ще са с наднормено тегло до 2050 година. Моделът прогнозира, че 16% ще бъдат със затлъстяване, в сравнение с 9% в момента сред 29% от населението с наднормено тегло."Нарастващите загуби на храна и нарастващата консумация на животински протеини означават, че въздействието върху околната среда на нашата земеделска система ще излезе извън контрол", каза Бенджамин Бодирски, водещ автор на изследването, публикувано в "Nature Scientific Reports".
"Независимо дали парникови газове, замърсяване с азот или обезлесяване: ние излизаме извън лимита на възможностите на нашата планета", добави той.
В същото време проучването установява, че в резултат на нарастващото неравенство заедно с хранителните отпадъци и загуби – храна, която се произвежда, но не се консумира поради липса на съхранение или излишни покупки – около половин милиард души все още ще бъдат недохранени до средата на века.
“Има достатъчно храна по света – проблемът е, че най-бедните хора на нашата планета просто нямат доходи, за да я купуват. А в богатите страни хората не усещат икономическите и екологичните последици от пилеенето на храна", каза съавторът Праджал Прадхан.
Междуправителствената група на ООН по изменението на климата предупреди в специален доклад миналата година, че човечеството ще се сблъсква с все по-болезнената връзка между продоволствената сигурност и повишаването на температурите в рамките на десетилетия, освен ако емисиите не бъдат ограничени и неустойчивото земеделие и обезлесяване бъдат спрени.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Прекрасните деца на легендарния фронтмен на Rolling Stones Мик Джагър
Чили гласува на балотаж на президентски избори
Ще има компромиси по мирните предложения на САЩ
Какви са исканията на протестиращите гръцки земеделци към правителството?
Чрез микропластмасата се разпространяват опасни бактерии
Клиника по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ отпразнува своята 20-годишнина
Защо се будим малко преди алармата?
Наследствена ли е шизофренията?
На повърхността на луната на Юпитер – Европа, е забелязан гигантски черен „паяк“
Лунната почва може да съдържа следи от земната атмосфера
Антитела, проектирани от изкуствен интелект, ще бъдат тествани на хора
Признаци за бъдеща катастрофа в Антарктида
Общо 29 случая на чревни инфекции във Варненско за седмица
Божанов: В това НС не са възможни други мнозинства за правителство
Във Варна създадоха първата регионална организация на Съюза на парашутистите
Радев започва процедурата с мандатите за съставяне на правителство
Над 1 милион домакинства в Украйна останаха без ток след руска атака
Торите: При победа на изборите отменяме забраната за коли с изкопаеми горива
Как климатичните промени се превърнаха в най-големия кошмар за жилищния пазар
Руския и Украйна си размениха удари с дронове
КНСБ: Бюджетът за 2026 г. трябва да бъде приет