Борисов: Мерките ни са добри - хем бизнесът работи, хем има живот

Пълната карантина не носи задължително успех, убеден е премиерът

20.11.2020 | 13:55 Редактор: Тодор Петров

Пълната карантина не носи задължително успех. Трябват стриктни мерки и доброволно ограничаване от страна на хората. Това мнение изрази премиерът Бойко Борисов след видеоконферентната среща на Европейския съвет. Основен акцент в разговорите на лидерите беше разпределянето на ваксините. Две ваксини срещу Ковид-19 може да бъдат на пазара в края на декември, oбяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконференцията на европейските лидери. Това ще стане, ако те получат одобрението на Европейската агенция по лекарствата. 

"Ние трябва с много добра организация и стриктни мерки – това, което много пъти вече отбелязахме – да не се събират хората, доброволно да се ограничават, да носят маски на обществените места, за да може и трудовият процес да върви, парковете, градините и планините да бъдат достъпни, да могат хората свободно да се движат и да не чувстват заповед, с която насила да бъдат държани. Това е нашият апел – всеки да прояви съзнание и разум", заяви премиерът.

Премиерът Борисов смята, че тежките мерки в някои европейски страни не са гаранция за справяне с вируса. Той посочи, че има държави, които 4 седмици са в пълен локдаун, а това влияе на психиката и здравето на хората. 

Премиерът определи мерките у нас като добри

"Една част карат много тежко и заради тези хора полагаме всички тези усилия. Хем да работи бизнесът, хем да има живот. В мерките у нас има от всичко - хем да не се усещат така глобално", каза още Борисов. 

А към момента Европейската комисия е сключила 4 договора с производители на ваксини, работи и по нови два. Два препарата срещу вируса могат да бъдат на пазара в края на декември, обясни и председателят на Европейската комисия. 

"Ройтерс" съобщи, че Европейският съюз може да плати повече от 9 млрд. евро на "Пфайзер" и "Боинтек", както и на "Кюр Вак". 

"България участва във всички тези ваксини", увери Бойко Борисов.

"Резултатите от последните проучвания са обнадеждаващи. Бъдещите ваксини са наблизо и ние трябва да сме готови. Съгласихме се да ускорим подготовката на националните планове за ваксинация, за да гарантираме, че ваксините са достъпни и достъпни за всички граждани на ЕС, след като бъдат разрешени", коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Загрижен
преди 3 години
Както винаги пълен провал! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
Зоран Заев
преди 3 години
Боjко, како жалим, че не можимо да седим сега до тебе и да те държимо за ракат и да те подкрепимо. Аман, маани овоj вето да ти оправимо све проблеми Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И със смърта добре се справяме... На път сме да станем първенци в ЕС Сигнализирай за неуместен коментар