Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС и плана за възстановяване

Борисов: Тежките мерки не водят задължително до успех

20.11.2020 | 07:34 Редактор: Тодор Петров

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз не успяха да разрешат въпроса за деблокирането от страна на Унгария и Полша на проекта за седемгодишен бюджет на Европейския съюз за 2021-2027 г., както и на плана за икономическо възстановяване след пандемията. 

Срещата се проведе чрез видеоконферентна връзка. Бюджетът е на стойност 1,07 трилиона евро, а планът за възстановяване - 750 милиарда евро. След срещата премиерът Бойко Борисов заяви, че работата по темата продължава. 

По отношение на основната тема на Съвета - борбата с Kовид-19, премиерът отбеляза, че в рамките на дискусията е била докладвана ситуацията в различните държави членки. По думите му, въпреки че в някои страни са въведени тежки мерки, според данните до момента това не води задължително до успех.

След края на видеоконференцията премиерът Бойко Борисов проведе работно съвещание с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, на която обсъдиха резултатите от дискусиите на европейските лидери.

Относно антигенните тестове Борисов посочи, че България е подготвена, заделени са 15 млн. лв. за тяхното закупуване. 

"Целта е, когато стигнем платото и малко тръгнем надолу, да знаем цялата картина каква е", добави той. 

По думите му антигенните тестове са важни и за улесняването на пътуването между европейските държави. 

"След като ЕК дава толкова препоръки по темата, това ще бъде едно от нещата, които ще улесняват движението за пътуващите. Този общ подход и признаването на тестовете е изключително важно нещо, което колегите приехм", заяви министър-председателят.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК