Защо повече регулации означават по-ниски заплати за медиците у нас?

Лекарите ще получават 600 лв. повече от 2021 г.

19.11.2020 | 20:33 Редактор: Юлия Христова

Икономисти изчислиха, че колкото повече регулации има, толкова парите на лекарите намаляват. Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика, 20 години след здравната реформа все още страната ни няма механизъм, който да изчисли реалните разходи за здравни грижи.

Това означава, че цените на клиничните пътеки, като основният приходоизточник на лечебните заведения, се определят в Национален рамков договор без наличие на обективна оценка за стойността им.

Междувременно стана ясно, че лекарите у нас ще получават с 600 лв. по-високо възнаграждение от началото на 2021 година. Сестрите ще бъдат възнаградени с 360 лв. към досегашното заплащане, а санитарите ще получат бонус от 120 лв. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов, като по-късно стана ясно, че увеличение ще получат медицински служители, чиято брутна заплата не надвишава 5 хил. лева.

Добавките ще бъдат осигурени с трансфер от 237 млн. лв от централния бюджет. Те ще бъдат предназначени за всички заети в здравната сфера, стига брутната им заплата да е под 5 хил. лева, за разлика от бонуса  от началото на пандемията от Ковид-19 от 1000 лв., който предизвика спорове и напрежение сред хората на първа линия. 1000 лева получават медици, които участват пряко в борбата с коронавируса, а колко здравни служители ги получават, зависи от броя лекувани пациенти в болницата, в която практикуват.

Защо нямаме механизъм за изчисляване на разходите за здравните грижи и какво влияние оказва това на медиците и всеки един от нас? Разговор по темата Калоян Стайков от Института за пазарна икономика в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК