Как пандемията се отрази на живота на възрастните хора?

Коментар на зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова и демографа Гена Велковска в "Денят ON AIR"

17.11.2020 | 21:53 Редактор: Георги Камарашев

Как пандемията повлия на живота на възрастните хора? Успя ли държавата адекватно да се погрижи за тях?

"Основното нещо бе да запазим възрастните хора. Населението на България застарява много бързо. Министерството на труда и социалната политика се постара да подпомогне всички уязвими групи, включително и възрастните хора. Помощта беше в няколко посоки. Още с обявяването на пандемичната обстановка бяха осигурени средства за топъл обяд. Отделно, тази помощ от 50 лв. за възрастните хора, която ще продължи. Това не е предизборно. Ние търсим начини, с които да подпомогнем тези хора в труден момент", коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова в ефира на "Денят ON AIR".

По думите ѝ правителството е предприело различни мерки, за да се погрижи за възрастните хора. Тя подчерта, че от 1 юли 2021 г. ще има индексация на пенсиите. Пенсията до 369 лева щяла се индексира с 10%. 369 лева била линията на бедността, която е приета с акт на Министерския съвет.

Демографът проф. Гена Велковска от своя страна заяви, че е относително дали управляващите са направили достатъчно за възрастните хора.

"Боравим с различни понятия в демографията. Едното понятие е т.нар. "праг на бедността". Това е т.нар. екзистенцминимум, който дава възможност на всеки един от нас да оцелее. От гледна точка на застаряването на населението, това е феномен на XXI век. Хората живеят по-дълго, защото майката природа и социалните условия дават тази възможност", обясни експертът.

Проф. Велковска посочи, че държавата има национална демографска стратегия до 2031 г. Паралелно имало и екшън планове, които можело да бъдат приложени.

На този етап все още имало какво да се желае, но всички пенсионери били доволни от обстоятелството, че получавали по 50 лв. върху пенсията си.

"Двама пенсионери реално разполагат с една маса от 100 лева, с които си покриват нуждата от лекарства. Това е част от краткосрочните мерки, които идват да посрещнат потребностите на всеки от нас в една невиждана ситуация", подчерта проф. Велковска.

Заместник-министърът на труда и социалната политика пък изрази мнение, че пандемията е променила рамките, в които живеем и е насочила живота ни в друга насока. 

"Ние живеем в друга действителност - започнахме да живеем онлайн. Комуникираме с нашите близки онлайн. Децата ни се обучават в интернет. Ние сме изправени пред нови предизвикателства, с които трябва да стигнем. В Националната стратегия за активен живот сме записали, че възрастните хора непрестанно трябва да бъдат обучавани. В следващия програмен период ще се отдели изключително голямо внимание на това хората в България да бъдат обучени с новите технологии", допълни Петрова.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК