Спешният център в Благоевград изнемогва заради заразени медици

Екипите изнемогват, забавят се посещенията на адреси

17.11.2020 | 13:51 Редактор: Тодор Петров

Коронавирусът продължава да настъпва. Всеки втори от изследваните в страната за денонощието е дал положителна проба, а от началото на епидемията регистрираме най-висок брой починали - 152-ма.

София, Пловдив, Бургас, Благоевград и Шумен са петте критични зони в страната, в които нараства броят на заразения медицински персонал. В Благоевград близо половината медици са заразени с Ковид-19, а останалите екипи изнемогват.

23-ма са заразените в Спешния център в града, като най-много са шофьорите на линейки. Това води до хаос при получаване на сигнал. 

"Повикванията определено се забавят не от наша страна, защото един екип, който е транспортирал такъв пациент, след това трябва да смени цялото облекло, трябва да изчака половин час линейката, която се обеззаразява с химически препарати плюс бактерицидни лампи.Затова в самия филиал на Благоевград работим два екипа такива. Единият като се съблече, другият веднага е облечен и тръгва, но това забавя. Всички, които подават сигнал на 112, трябва да бъдат търпеливи", обясни фелдшевър Марин Вълков.

Повикванията на телефон 112 за 12-часова смяна са между 60 и 70, а екипът е съкратен почти наполовина. Пациентите са притеснени, но не от заразата, а от липсата на медици. 

"Умолявам всички да бъдат търпеливи и първият телефон, който наберат, да не е на 112, а да е на личния лекар, защото пациентът се наблюдава от личния лекар. Той се карантинира от РЗИ, но документът пак отива при личния лекар", призова Вълков.

Болницата в Благоевград ще преотстъпи един от шофьорите си, за да се облекчи работата на Спешния център.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК