Ковид отделение гони раково болни от онкологията в София?

Притесненията на медиците са, че ще има смесване на потоци от пациенти

16.11.2020 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

В Ковид отделението в онкологичната болница в столицата се лекува един пациент. То е разкрито след заповед на здравния министър.

Но медиците там смятат, че това е невъзможно, тъй като представлява заплаха за пациентите им, които са с тежки онкологични заболявания и попадат в рисковата група.

Любов се лекува 15-а година в болницата в София. Казва, че се притеснява от създаването на Ковид отделение, тъй като то ще я постави под риск. Условията в болницата и според медиците, работещи в нея, не позволяват безопасен прием на заразноболни пациенти. 

Притесненията на лекарите са, че ще има смесване на потоците от пациенти с онкологични заболявания и такива с Ковид, тъй като всички те ще влизат през един и същи вход.

"Нашите болни са с нарушена имунокомпетентност. Това са възрастни хора, които са с изключително много заболявания. Рисковете са изключително огромни", сподели началникът на стационарния блок в УСБАЛО д-р Панайот Куртев.

Друга лекарка допълни, че раково болните бягат.

"Те казват, че в тази болница има Ковид отделение и няма да се лекуват тук", каза още специалистката.

Според директора на лечебното заведение обаче, проблем няма, тъй като отделението е на изолиран етаж и в него се лекува само един пациент. 

"Какви са тези фойерверки за един единствен човек, който тук е инфектиран. Разбира се, че такова нещо няма", категоричен е д-р Стефан Константинов.

Освен за пациентите, според медиците риск има и за самите тях, тъй като едни и същи хора се грижат и за онкоболните, и за заразените с коронавирус.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години