Здравната система у нас се нуждае от 30 000 медицински сестри повече

Колеги се прехвърлят от едно отделение в друго, това крие рискове, казва Милка Василева

14.11.2020 | 10:30 Редактор: Юлия Христова
Здравната система у нас се нуждае от 30 000 медицински сестри повече

Здравната система в България се нуждае от 30 000 медицински сестри повече, а в условията на Ковид-19 необходимостта нараства още повече. Това заяви Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, в предаването "Бизнес старт“.

По думите й проблемът не може да се реши за ден, тъй като е натрупван през последните 25 години.

"Няма болница в страна, която да няма проблем с медицински сестри и лаборанти. Колеги се прехвърлят от едно отделение в друго, но това крие рискове“, заяви Василева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че прекомерната умора от последните няколко месеца съсипва здравето на специалистите и те не могат да изпълняват задълженията си качествено.

"Ако бъде увеличен приемът на медицински сестри това ще даде резултати едва след 15 години, но проблемът не е в приема, а в липсата на мотивация сред младите да учат тези специалности и да останат в България, тъй като всички работим за подаяния“, обясни Василева.

Гостът каза също, че е необходим точен и ясен регламент за заплати, а не да се раздават бонуси при определени обстоятелства като коронавируса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК