16 бургаски училища поискаха онлайн обучение за 4 и 5 клас

Дистанционно обучение в гимназиите в София продължава до 27 ноември

11.11.2020 | 19:11 Редактор: Ивет Арабова

Хиляди ученици продължават да се обучават онлайн, след като местните щабове удължиха заповедта на здравния министър. По искане на 16 бургаски училища техни петокласници и четвъртокласници също ще учат дистанционно от утре до 25 ноември. В училище "Братя Миладинови" в Бургас предлагат в класните стаи да останат само най-малките от 1 до 4 клас, защото при тях обучението онлайн е трудно. 

"Определено е много специфично обучението и няма как да се получи дистанционното обучение при мъничките ученици", смята учителят в ОУ "Братя Миладинови" Керанка Филипова.

В училището има карантинирани ученици и учители с Ковид. Въпреки това анкета сред родителите е показала, че те настояват най-малките да останат в класните стаи. 

"Тази година тъкмо започнаха да свикват с писане и нещата, които трябва да усвояват, ако минат отново в обучение в електронна среда, нещата няма да са добри", обясни директорът на учебното заведение Бочко Бочков.

От училището ще предложат на Общинския щаб в Бургас онлайн да минат и петокласниците. Има обаче учители, за които дистанционното обучение не е удачно за всички предмети. Търговската гимназия в Бургас е единственото училище в областта, което работи по така наречения модел "едно към едно”. Урокът започва със задължителна регистрация. 

"Едно дете работи само с лаптоп, не носи учебници, не носи тетрадки, всичко се случва в онлайн пространството, колегите му подават материали", каза директорът на Търговската гимназия в Бургас Павел Чепов. 

Въведеното дистанционно обучение в гимназиите в София продължава до 27 ноември включително. От утре и учениците от 6 и 7 клас преминават в онлайн обучение. 

"На мен ми пишат много учители, пишат ми много родители. Родителите са разделени, учителите са единодушни, разбирам ги, но в края на краищата трябва да е ясно, че за учебния процес, най-важно е присъственото обучение", подчерта столичният кмет Йорданка Фандъкова.

До 22 ноември учениците от 6 до 12 клас учениците остават на онлайн обучение в Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Варна. От 13 до 27 ноември заповедта обхваща и петокласниците. В Хасково заповедта на здравния министър беше удължена само с два дни.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК