"За" и "против" е-обучението: Аргументите на учители и родители

В 10% от училищата няма медицинско лице

11.11.2020 | 17:49 Редактор: Ивет Арабова

Близо 80% от учителите и директорите у нас смятат, че цялата образователна система трябва да премине временно към електронно обучение. 76,8% от учителите се страхуват да преподават в клас, сочат данните от анкета, направена от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

"При нас специално около 54,5% предпочетоха излизане в тази форма за 2 седмици и поради тази причина изведохме учениците в тази форма", обясни директорът на 107-о училище в София Данко Калапиш.

"Времевият период, през който да се премине през това е най-много от 2 до 3 седмици, като през този период да се направи една диагностика и да се разбере дали ще намалее броят на болните от Ковид-19", каза Юлиан Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа.

Въпреки желанието на учителите да има ясна заповед за цялата страна, засега местните структури взимат решенията на парче. Родителите са на различни мнения. Според Михаела Божанкова децата трябва да останат в клас. 

"Имаме опита от пролетта, когато целият втори срок мина онлайн. Имаше училища, които се справиха блестящо, и такива, които претърпяха пълен провал. На матурите въпросите бяха занижени и въпреки това резултатите бяха катастрофални, което идва да покаже, че дистанционното обучение е имитиране на образователен процес", смята Михаела Божанкова от "Обединени родители".

"Според изследване в 131 държави след отварянето на училищата разпространението на Ковид-19 се е увеличило с 25%. Смятаме също, че след като 19 учители загубиха живота си за 2 месеца след началото на учебната година това също е недопустимо", коментира родителят Георги Стоилчев.

В 10% от училищата няма медицинско лице, а в други 25% ученици и учители също нямат достъп до здравен работник, тъй като там те са в пенсионна възраст и са пуснати в разширен отпуск.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК