Почитаме Св. Мина – покровител на семейството

Неговият ден бележи средата на така наречените Вълчи празници

11.11.2020 | 07:40 Редактор: Ралица Братанова

Православната църква почита Свети великомъченик Мина - покровителят на семейството и пазител на сираците и бездомните. По традиция днес вярващите отправят молитва за здраве и уют в дома, а бездетните жени - да си имат рожба. Десетки винаги се стичат на днешния ден в едноименния манастир край София.

Цяла нощ вярващи се събират в Обрадовския манастир "Свети великомъченик Мина", който днес празнува и своя храмов празник. Там се срещаме и с Аида Димитрова, дошла след дежурство в неврологията на "Александровска болница".

"Повечето народа вярва в чудото, обаче мога да кажа, че наистина го има, не е това, което се раздухва отвън, че няма. Трябва да бъдем малко по-стриктни", каза Димитрова.

Храмът пази и частица от мощите на Св. Мина, а иконата до църквата е чудотворна. Игуменът на светата обител разказва, че светията помага на всеки, който се помоли и потърси неговата и Божията помощ. 

"Случват се много често чудеса на изцерение на тежко болни хора, страдащи, даже от неизличими болести и много пъти се случва, техните близки като дойдат да се молят, да кажат, че лекарите са ги изпратили, защото сами са казали, че каквото са направили са направили, останалото зависи от Бога и от чудесата на църквата. От 18-я етаж беше паднало едно детенце - 12-годишно момиче - абсолютно невредимо в момента, даже на Архангелов ден, не беше кръстено, прие и Свето кръщение, това за Слава на Бога", каза той.

Да се помоли на Свети Мина е дошла и Виолета. Преди време тя и семейството ѝ били атеисти, но вярата и чудесата сами ги открили.

Счита се, че молитвите към Свети Мина помагат за намиране на откраднати или загубени вещи, както се случило и с портфейла на сина на Виолета. 

Днес имен ден празнуват Мина, Виктор и Викентий.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК