Ще се вдигне ли цената на водата?

Проектозакон предвижда създаване на нова ВиК комисия

10.11.2020 | 20:20 Редактор: Радостина Димитрова

Проектозакон, внесен за обществено обсъждане от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, предвижда създаване на нова ВиК комисия, такса за достъпа до вода, както и национализиране на съществуващите в момента общински ВиК-дружества.

Общественият защитник Диана Ковачева настоява за по-голяма защита на потребителите. Таксата за достъп, липсата на водни помощи, занижените критерии за качество на услугата на половина, липса на механизъм цена-качество, обвързана със социалната поносимост, както и липсата на правомощия на новата ВиК комисия за контрол на услугата са само част от критиките към новото предложение. 

"Има много оплаквания, които са свързани с качеството на водоподаването, с липсата изобщо на вода в определени райони в България, особено през лятото, с изключително много загуби по мрежата, с лоша инфраструктура, която се нуждае от ремонт, всичко това са оплаквания, които говорят за лошо качество на услугите на ВиК, което в никакъв случай не говори за това, че цената трябва да се повишава", заяви омбудсманът.

А днес по-рано на импровизиран брифинг председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова също се противопостави на предложението. 

"Ти може да не ползваш вода, да не живееш в имота, но ще плащаш такса за достъп до питейна вода, ще я плащаш за достъп до канализация, ще я плащаш за пречиствателна станция. 3 такси тип "сградна инсталация" въвежда регионалният министър с този закон. Гражданите, както мръзнат и не ползват парно, а плащат, сега няма да пият вода, обаче ще плащат", коментира Манолова.

Според нея не е ясно защо в области с бедно население и с лошо качество на водата, цената е най-висока, въпреки изискването за социална поносимост и даде за пример Шумен, а в знак на недоволство бе оставена бутилка с шуменска вода под прозорците на властта, адресирана до премиера. 

А Асен Асенов като председател на етажна собственост в столицата разказва, че дори в момента нямат договор със Софийската вода, а съгласно закона при липса на договор, не могат да се прилагат и общи условия по него. 

Срокът за обсъждане на законопроекта изтича в края на този месец.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК